Kort nieuws Economie

Premier IJsland: Icesave-akkoord is niet bindend

Door een onzer redacteuren

Reykjavik, 26 nov. - IJsland is niet „ondubbelzinnig wettelijk verplicht” de Icesave-tegoeden terug te betalen, maar neemt die garantie wel op zich. Dat schrijft premier Johanna Sigurdardottir in een brief aan de Britse premier George Brown. Het IJslandse parlement moet het in oktober ondertekende Icesave-akkoord met Groot-Brittannië en Nederland nog goedkeuren. Het akkoord voorziet in terugbetaling van bijna 5 miljard euro aan leningen (1,3 miljard euro van Nederland) aan IJsland opdat het land de vergoeding van ruim 20.000 euro per Icesave-spaarder kan nakomen. Brown schreef aan zijn IJslandse ambtgenote dat de „garantie wettelijk verplicht is”. In haar reactie zegt de IJslandse premier dat IJsland dit standpunt niet deelt. Nederland heeft geen brief uit Reykjavik ontvangen, laat het ministerie van Financiën weten.

Fortis-bestuurders moeten getuigen

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 26 nov. - Drie oud-bestuurders van Fortis worden opgeroepen als getuige voor de rechter. Het gaat om de gewezen president-commissaris Maurice Lippens, oud-bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron en voormalig financieel directeur Gilbert Mittler. Zij moeten helderheid verschaffen over de wijze waarop in de periode van 1 augustus 2007 tot 30 juni 2008 al dan niet misleidende informatie werd verstrekt over het financiële concern dat door de kredietcrisis in liquiditeitsnood kwam en daarna is opgesplitst. Dat werd gisteren door de rechtbank in Utrecht beslist in een procedure die door een zevental Nederlandse Fortis-beleggers was aangespannen.

Australië koopt JSF-toestellen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 nov. - Australië koopt 14 Joint Strike Fighters (JSF’s) voor 3,2 miljard Australische dollars (bijna 2 miljard euro). Dat heeft het Australische ministerie van Defensie bekendgemaakt. De Australische aankoop is de eerste substantiële bestelling van JSF-toestellen buiten de VS. Eerder bestelden alleen Groot-Brittannië en Nederland toestellen om mee te kunnen doen aan de testfase van het JSF-programma. De prijs die de Australiërs betalen lijkt erop te wijzen dat de prijs voor de JSF opnieuw hoger uitvalt. Per stuk kosten de Australische JSF’s 142 miljoen euro. Daarin zitten wel extra kosten voor een eigen testprogramma en opleidingen. Vorige week maakte staatssecretaris van Defensie Jack de Vries bekend dat Nederlands iets minder dan 100 miljoen euro voor de eerste JSF betaalt. De bedoeling is dat de prijs daalt, naarmate er meer JSF’s in productie worden genomen.