Kort nieuws Buitenland

Vele tienduizenden hulpbehoevend na cycloon in Birma

Bangkok, 26 nov. - Anderhalf jaar nadat cycloon Nargis 140.000 levens eiste in Birma, hebben nog 178.000 families in de Irrawaddy-delta geen goede behuizing. Dat zeggen de Verenigde Naties. Donoren hebben 88 miljoen dollar toegezegd voor de periode tot juli volgend jaar, genoeg voor bijna 18.000 huizen, veertig nieuwe scholen en inkomenshulp. Dat is 103 miljoen minder dan waar de VN, het netwerk van Zuidoost-

Aziatische landen ASEAN en de Birmese junta om gevraagd hebben. In de weken na de ramp liet de junta geen enkele buitenlandse hulp toe. (Reuters)

Ierse kerk betaalt na kindermisbruik

Dublin, 26 nov. - De rooms-katholieke congregatie van de Christelijke Broeders in Ierland heeft gisteren omgerekend 161 miljoen euro aan compensaties aangeboden voor haar betrokkenheid bij kindermisbruik in jongensinternaten van de geloofsgemeenschap. De congregatie trekt 30 miljoen uit voor uitkeringen aan slachtoffers, 4 miljoen voor hulpverlening en 127 miljoen voor speelpleinen bij scholen. De congregatie staat centraal in een onderzoek naar kindermisbruik in de periode 1930-1980. De resultaten daarvan in het bisdom Dublin zouden vanmiddag openbaar worden gemaakt. (AFP, Reuters)

Oproep aan Riad: ‘heks’ sparen

New York, 26 nov. - De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft Saoedi-Arabië opgeroepen een doodvonnis wegens hekserij tegen een Libanees te vernietigen. In een deze week uitgegeven rapport vroeg de internationale organisatie Riad in het algemeen een eind te maken aan het „toenemend gebruik van beschuldigingen van hekserij, die vaag zijn en willekeurig worden toegepast”. Elk jaar worden volgens lokale kranten talrijke mensen opgepakt wegens tovenarij of zwarte magie, praktijken die als polytheïsme worden uitgelegd in het ultra-conservatief sunnitische koninkrijk. (AP)

Rapport over hekserij op hrw.org

Verslaggevers in Somalië vrijgelaten

Mogadishu, 26 nov. - Twee buitenlandse journalisten zijn gisteren vrijgelaten na een vijftien maanden durende gijzeling in Somalië. De Canadese freelance verslaggever Amanda Lindhout en de Australische freelance fotograaf Nigel Brennan werden in augustus 2008 ontvoerd terwijl zij onderweg waren naar een geïmproviseerd ontheemdenkamp even buiten de hoofdstad Mogadishu. Volgens onbevestigde berichten is een losgeld van omgerekend tussen 465.000 en 660.000 euro betaald. In Somalië, dat al jaren in een diepe crisis verkeert, worden regelmatig journalisten en hulpverleners gegijzeld. (AP)

Eis aan VN: stop voedsel Somalië

Mogadishu, 26 nov. - Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) moet onmiddellijk stoppen met het importeren van voedsel voor de Somalische bevolking. Dat heeft de radicaal-islamitische opstandelingenbeweging Al-Shabaab gisteren geëist. Al-Shabaab, dat grote delen van zuidelijk en centraal Somalië in handen heeft, wil dat het WFP voortaan voedsel koopt van Somalische boeren. Waarnemers menen dat Al-Shabaab zijn aanhang op het Somalische platteland wil vergroten. Het WFP heeft in een reactie laten weten dat het instabiele Somalië niet in staat is zichzelf te voeden. Circa 3,76 miljoen Somaliërs, bijna de helft van de bevolking, is afhankelijk van buitenlandse voedselhulp. (Reuters)

Taks opbouw DDR ongrondwettelijk

Hannover, 26 nov. - Een fiscaal rechter in Hannover heeft een burger gelijk gegeven in een proces tegen de ‘solidariteitsbijdrage’ voor de heropbouw van de voormalige DDR. De heffing was als tijdelijke maatregel bedoeld, maar geldt nog steeds. Dat is volgens de rechter in strijd met de grondwet. Het federale Hof in Karslruhe moet nu die beslissing toetsen. De Bond van Belastingbetalers kreeg in Karslruhe eerder al twee keer ongelijk in de strijd tegen de ‘DDR-heffing’. Die leverde vorig jaar 13 miljard euro op. (AP)