Kort nieuws Binnenland

OM weet niet van folteren voormalig NMO-directeur

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 26 nov. - Het Openbaar Ministerie (OM) weet niets van een slechte behandeling van Frank William, ex-directeur van de Nederlandse Moslimomroep, tijdens diens voorarrest. „We hebben hier helemaal niets over gehoord”, zegt een woordvoerder van het functioneel parket. Een klacht is er ook niet ingediend. Justitie reageert op beschuldigingen, gisteren in deze krant, van de advocaat van documentairemaker Rob Hof. Die zei dat Hof zich buiten bereik van de opsporingsdienst FIOD-ECD houdt om niet dezelfde „foltering” te hoeven ondergaan als William, die onlangs tien dagen in de cel zat. Hof wordt gezocht door de FIOD-ECD als verdachte in het fraude- en corruptieonderzoek rond Frank William. Ook wordt Hof verdacht van misbruik van Europese filmsubsidies.

Jongste verdachten ‘Urk’ vrijgelaten

Urk, 26 nov. - De jongste twee verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van de 14-jarige Dirk Post uit Urk zijn in vrijheid gesteld. Dat hebben hun advocaten, Hans Rispens en Rutger ter Haar, vandaag laten weten. Hun cliënten van 12 en 13 jaar waren eerder al uit de cel gelaten om thuis hun voorarrest uit te zitten. Volgens de raadslieden zijn de jongens nog wel verdachte. Rispens zei dat zijn cliënt beschikbaar blijft voor verder onderzoek. De derde verdachte, een 15-jarige jongen, zit nog vast. Volgens advocaat Ter Haar zou die jongen een mes hebben gehad. (ANP)

Geen vervolging brand container

Door onze correspondent

Zutphen, 26 nov. - Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen wil de vier jongens uit Apeldoorn die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 16-jarige jongen uit Apeldoorn, niet langer vervolgen voor brandstichting in de zeecontainer waarin ze hem zouden hebben opgesloten. Het OM blijft de jongens wel verantwoordelijk houden voor schuld aan zijn dood. De jongen kwam door verstikking om het leven, als gevolg van een brandje dat in de container had gewoed.

Geen excuses voor Roel van Duijn

Amsterdam, 26 nov. - Oud-politicus Roel van Duijn krijgt geen excuses van de inlichtingendienst AIVD voor het feit dat hij jarenlang door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD), de voorloper van de AIVD, is gevolgd. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken Van Duijn per brief laten weten, zo zei hij vandaag. Van Duijn had excuses gevraagd omdat hij vindt dat hij onterecht is gevolgd. Ook vindt hij dat het BVD-dossier, dat hij eerder dit jaar opvroeg, een onjuist beeld van hem schetst. Volgens Binnenlandse Zaken was het in de tijdgeest van de jaren zestig logisch dat toenmalig Provo Van Duijn de interesse van de veiligheidsdienst wekte. (ANP)

Boekestijn wordt columnist Elsevier

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 26 nov. - Arend Jan Boekestijn zal in 2010 beginnen als columnist bij opinieweekblad Elsevier. Boekestijn (59) zal schrijven over buitenlands beleid, defensie en ontwikkelingssamenwerking. Over de laatste twee onderwerpen voerde hij ook het woord in de Tweede Kamer, namens de VVD. Eerder deze maand stapte hij op als Kamerlid, omdat hij journalisten had verteld over uitspraken van de koningin, gedaan op een besloten bijeenkomst. Op Twitter laat Boekestijn weten het een „prachtige nieuwe baan” te vinden. Hij schrijft ook: „Nu ik uit de kamer ben heb ik geen last meer van loslippigheid.”

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het bericht Boekestijn wordt columnist Elsevier (26 november, pagina 2) staat achter de naam Arend Jan Boekestijn ‘(59)’ Daar had moeten staan: (1959), het geboortejaar van het voormalige VVD-Kamerlid.

Spoedig besluit Turkijereis Kamer

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 26 nov. - De beslissing of de reis van een Kamerdelegatie naar Turkije doorgaat, wordt naar verwachting volgende week genomen. Turkije zou de delegatie niet meer op regeringsniveau willen ontvangen omdat PVV-leider Geert Wilders meekomt. Delegatieleider Harm Evert Waalkens (PvdA) zegt dat de Turkse regering officieel nog niet heeft laten weten wat de opstelling is. „Ik hoop dat we volgende week meer weten. Ons motto blijft: samen uit, samen thuis.”