Kort Europees

Autobanden in 2012 voorzien van Europees ecolabel

STRAATSBURG, 26 nov. - Autobanden krijgen vanaf november 2012 een etiket met informatie over het brandstofverbruik, de geluidsoverlast en de wegligging bij nat weer. Autobezitters kunnen door dit ‘ecolabel’ kiezen voor milieuvriendelijker banden. Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met een compromis met de EU-landen daarover. „Zulke maatregelen lijken klein, maar het effect is groot”, zegt Europarlementslid Judith Merkies (PvdA). „Weer een voorbeeld van hoe de consument met een bewuste keuze kan meewerken aan een beter klimaat.” Net als bij het Europese energielabel voor elektronische apparaten worden de banden opgedeeld in klassen, waarvan de groene klasse A het beste resultaat oplevert en rood, klasse G, de slechtste. Het etiket is deel van een EU-pakket aan maatregelen om in 2020 ten minste 20 procent minder energie te verbruiken in de unie. Banden veroorzaken zo’n 25 procent van het totale energieverbruik van een auto. (ANP)

Geld vliegpassagier bij faillissement

BRUSSEL, 26 nov. - Luchtvaartpassagiers moeten compensatie krijgen als de maatschappij waarmee ze zouden vliegen failliet gaat. Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie gisteren opgeroepen daar werk van te maken. Het dagelijks bestuur van de EU heeft toegezegd snel met regelgeving te komen. Sinds 2000 zijn er in Europa meer dan 77 faillissementen van vliegmaatschappijen geweest. Passagiers staan dan vaak met lege handen, vooral als ze een los ticket hebben gekocht zonder tussenkomst van een reisbureau. „De economische crisis heeft hard toegeslagen in de luchtvaartsector en de kans is groot dat er meer maatschappijen omvallen”, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann. „We moeten ervoor zorgen dat passagiers hiervan niet de dupe worden.” (ANP)