Israël remt bouw in bezet gebied

De Israëlische regering heeft een beperkte stop van tien maanden op de bouw in joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever afgekondigd.

De stap, die al maanden werd verwacht, is gisteravond door premier Netanyahu gepresenteerd als „eerste stap” naar vredesonderhandelingen met de Palestijnen. De Palestijnse Autoriteit heeft de maatregel direct verworpen.

Uit details die de regering prijsgaf, blijkt dat het om een zeer beperkte bouwstop gaat. De bouw in bezet Oost-Jeruzalem gaat gewoon door. Vorige week nog werd bekend dat Israël toestemming heeft gegeven voor de bouw van 900 appartementen in de nederzetting Gilo. Ook vallen projecten waarvoor al toestemming is gegeven, erbuiten. Dit gaat om 3.000 appartementen op de Westelijke Jordaanoever. Netanyahu maakte verder duidelijk dat de bouw van publieke gebouwen, zoals kinderdagverblijven, synagoges of scholen, ook doorgaan. Op de Westelijke Jordaanoever wonen 300.000 kolonisten, in Oost-Jeruzalem 250.000. Het internationaal recht beschouwt de nederzettingen als illegaal.

Netanyahu legde het initiatief om het vastgelopen vredesproces weer tot leven te brengen bij de Palestijnen. „Veel van onze vrienden [in de internationale gemeenschap, red.] hebben ons gezegd dat als Israël de eerste stap neemt naar vrede, de Palestijnen en de Arabische wereld een positief antwoord zullen geven en eigen stappen zullen zetten om samen een spiraal van goede wil te bewerkstelligen.” Oost-Jeruzalem maakt volgens Netanyahu deel uit van de „soevereine” hoofdstad van de joodse staat, en Israël mag daar volgens hem dus doen wat het wil.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Abbas reageerde direct afwijzend. Onacceptabel is vooral de uitsluiting van Oost-Jeruzalem, zei onderhandelaar Saeb Erekat. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een eigen staat. Volgens Erekat is van een bevriezing geen sprake, hooguit van een vertraging.

Netanyahu’s bekendmaking is een nieuw, duidelijk signaal aan de Palestijnen dat bij toekomstige vredesonderhandelingen niet over de status van Oost-Jeruzalem gepraat kan worden. Dit is een van de grootste obstakels voor vrede. Voor president Abbas, die intern zwaar onder vuur ligt, is het onmogelijk serieus in te gaan op voorstellen die niet ingaan op Oost-Jeruzalem.

De Verenigde Staten reageerden voorzichtig positief op de voorgenomen bevriezing. De Amerikaanse onderhandelaar George Mitchell prees de „significante stappen” die Netanyahu heeft gezet.