Internationaal kort

Opnieuw financieel schandaal rond Japanse premier

TOKio. De Japanse premier Yukio Hatoyama is deze week weer terechtgekomen in een politiek-financieel schandaal. Hij wordt ervan beticht, net als eerder dit jaar, dat grote geldbedragen illegaal op zijn verkiezingsfonds zijn gestort. Japanse kranten houden al enige weken een kroniek bij van de financiële manoeuvres van de populaire premier van het centrum-linkse kabinet, dat in september aantrad. Gisteren meldde de Asahi Shimbun dat Hatoyama’s moeder illegaal enige honderden miljoenen euro’s heeft overgemaakt naar de verkiezingskas van haar zoon. In juni, toen de beschuldigingen voor het eerst opdoken, zei Hatoyama dat de campagnedonaties van hemzelf afkomstig waren. Hatoyama beschikt als kleinzoon van de oprichter van bandengigant Bridgestone Corp., over een aanzienlijk fortuin. Toen het parlement eerder deze maand wilde weten of de miljoenen mogelijk afkomstig waren van zijn moeder, die grootaandeelhouder is van Bridgestone Corp, ontkende hij dat. Volgens Hatoyama ligt „de kwestie nu in handen van het OM”. (AFP)

Medvedev beveelt onderzoek celdode

Moskou. De openbaar aanklager in Rusland heeft gisteren op bevel van president Medvedev een onderzoek ingesteld naar de dood van een advocaat die in de gevangenis zat. Sergej Magnitski was adviseur van het investeringsfonds Hermitage Capital Management, dat in een rechtszaak is verwikkeld met de staat over vermeende belastingfraude. Uit zijn dagboek bleek dat Magnitski onder erbarmelijke omstandigheden zat opgesloten in een cel vol afvalwater en zonder ventilatie. Volgens mensenrechtenorganisaties was dat mede de oorzaak van zijn dood. Volgens autoriteiten is hij overleden na een hartstilstand. (Reuters)

Pakistan berecht verdachten Mumbai

Islamabad. Voor een rechtbank in Pakistan zijn zeven verdachten aangeklaagd voor de terreuraanvallen in Mumbai, vandaag een jaar geleden. Onder hen zijn Zakiur Rehman Lakhvi, die volgens de Indiase regering het brein achter de aanvallen is, en Zarar Shah, een belangrijke strijder van de in Pakistan gevestigde terreurbeweging Lashkar-e-Taïba. India heeft na de aanvallen, die ongeveer 170 levens kostten, het vredesoverleg met Pakistan om de betwiste deelstaat Kashmir stilgelegd. De regering in New Delhi vond dat Pakistan te weinig deed om de daders op te sporen en te vervolgen. (AFP)

Obama doet voorstel voor Kopenhagen

Washington. De Amerikaanse president Obama gaat voorstellen om de uitstoot van broeikasgassen in Amerika terug te dringen met 17 procent ten opzichte van 2005. Dat doel moet in 2020 zijn bereikt. Dat heeft het Witte Huis gisteren gezegd. Obama zal het voorstel doen tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Kopenhagen, waar Obama aanwezig zal zijn. Het doel van de conferentie is om een nieuw akkoord te sluiten dat het Kyoto-protocol uit 1997 moet vervangen. De reductie die Obama voorstelt, stond ook in een wetsvoorstel dat in juni door het Huis van Afgevaardigden is aangenomen. De Senaat moet de wet nog goedkeuren. (AP, Reuters)

Callgirl bedreigd na nacht met Berlusconi

Door onze correspondent

Rome. De Italiaanse callgirl Patrizia D’Addario, die een nacht doorbracht met premier Silvio Berlusconi, heeft haar memoires gepubliceerd onder de titel Geniet, minister-president. In het boek gaat ze gedetailleerd in op de uren die zij doorbracht met Berlusconi en stelt ze dat ze nadien diverse keren is bedreigd. D’Addario vertelt dat ze na het openbaar worden van de geluidsopnames van haar ontmoeting met Berlusconi tot drie keer toe is geïntimideerd en aangevallen door mannen. Ze zeiden dat ze van de politie waren en drongen haar appartement binnen. Ze zouden haar hebben geslagen. Drie klachten worden onderzocht door de politie.