Herstellen toren duur door angst ambtenaar

De ambtenaar die toezicht moest houden op de restauratie van de toren van de Sint-Lambertuskerk in Nederweert, deed dat niet – wegens hoogtevrees. Mede hierdoor viel de opknapbeurt ruim zes ton duurder uit dan begroot.

Verantwoordelijk wethouder Thieu Beelen (Jongeren Akkoord Nederweert) moest daarom in december 2008 opstappen.

Volgens de rekenkamercommissie die een onderzoek instelde, stapelde de gemeente bij het restauratieproject fout op fout. In het rapport is onder meer sprake van gebrek aan toezicht op de toren en het werk van de aannemer: „Reden hiervan waren fysieke problemen bij de behandelend ambtenaar.” Burgemeester Henk Evers heeft toegegeven dat het gaat om hoogtevrees.

De opknapbeurt van de bijna 76 meter hoge kerktoren (oorspronkelijk begroot op 25.000 euro) werd eind vorig jaar stilgelegd. De raad van Nederweert stemde dinsdag in met hervatting van het werk. Eerst wordt de binnenkant van de toren onder handen genomen. Daarna gaan de restauratoren aan de slag met de dakbedekking. Volgende maand beslist de raad over aanvullend krediet.