Hallo Bandoeng, hier Radio Kootwijk

In 1918 maakten honderdvijftig werklozen de grond vlak.

In 1923 was de ‘kathedraal van de Veluwe’ van architect Jules Maria Luthmann af. Het Gebouw A, nu rijksmonument, was een uitgesproken voorbeeld van art-deco-architectuur.

In 1928 sprak vanuit Gebouw A koningin Wilhelmina de historische woorden „Hallo Bandoeng”, via de splinternieuwe radiotelefoonverbinding met Nederlands-Indië.

In 2000 vroeg KPN een sloopvergunning aan. Het inmiddels nutteloze gebouw was toch wel erg duur in onderhoud. Het kostte een half miljoen gulden per jaar.

Maar Radio Kootwijk mocht blijven en krijgt nu een nieuwe bestemming.

Het gebouw komt over een paar weken in handen van Staatsbosbeheer. De provincie Gelderland en het Apeldoorns college hebben al ‘ja’ gezegd. Vanavond stemt de gemeenteraad van Apeldoorn officieel in met de overdracht en in december geeft het ministerie van Landbouw, sinds 2003 eigenaar, toestemming.

Staatsbosbeheer wil niet alleen het hoofdgebouw, maar ook de ongeveer dertig bijgebouwen laten restaureren. Het hoofdgebouw krijgt een culturele functie. Volgens Staatsbosbeheer komt er ruimte voor wisselende exposities, theatervoorstellingen en congressen.

Radio Kootwijk had af en toe al een culturele bestemming. In de film Mindhunters uit 2004 werden zeven criminologen van de FBI aan het werk gezet in Gebouw A, en één voor één afgeslacht.