Groninger studenten bezetten universiteit

26112009. Groningen. Studenten bezetten bestuursgebouw RUG. Foto : Karel Zwaneveld
26112009. Groningen. Studenten bezetten bestuursgebouw RUG. Foto : Karel Zwaneveld Zwaneveld, Karel

Circa dertig studenten hebben vanochtend het bestuursgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen bezet. Ze protesteren daarmee tegen invoering van het bindend studieadvies (bsa) voor eerstejaarsstudenten.

Om half negen barricadeerden de studenten, van wie enkelen verkleed als sinterklaas en zwarte piet, de toegang tot het gebouw aan de Oude Boteringestraat. Bestuursvoorzitter Sibrand Poppema ging in gesprek met de actievoerders. Toen deze krant naar de drukker ging, lag er een compromisvoorstel op tafel.

Student Boris aan de telefoon: „Zonder substantiële toezeggingen van het college zullen we het pand niet verlaten. Als het nodig is, blijven we langer dan vandaag. We hebben onderling duidelijke afspraken gemaakt, zodat de bezetting netjes zal verlopen.”

De politie voor het bestuursgebouw zei voorlopig geen actie te ondernemen. „Wij willen als het even kan aan de kant blijven”, aldus een woordvoerder. „We adviseren de leiding van de universiteit dat dit het beste met een gesprek valt op te lossen. Alleen in het uiterste geval grijpen we in.”

Eerstejaarsstudenten in Groningen moeten vanaf komend collegejaar in hun eerste jaar 40 van de 60 studiepunten halen, en binnen twee jaar hun propedeuse. Anders krijgen ze het bindend advies te vertrekken. Bij andere universiteiten bestaat dit soort regelingen al, Leiden was in 1997 de eerste.

De Groningse universiteitsraad ging akkoord met invoering van het bsa nadat twee van de drie studentenpartijen waren weggelopen uit de vergadering daarover. Zij waren ontstemd over de wijze waarop Poppema, sinds vorig jaar collegevoorzitter, met de medezeggenschap was omgegaan. Zijn optreden wekt al langer irritatie bij vertegenwoordigers van Groningse studenten. Volgens Wiebe Geert de Groot, voorzitter van de Groninger Studentenbond, is „de hele bsa-discussie symptoom van een veel groter probleem”.