Economie kort

BFT dient klacht in bij tuchtrechter tegen acht notarissen

AMSTERDAM. De toezichthouder op notarissen, het Bureau Financieel Toezicht (BFT), heeft een klacht ingediend bij de tuchtrechter tegen acht notariskantoren die in de fout zijn gegaan met geld van cliënten. Dat melden de beroepsorganisatie van notarissen KNB en het BFT. De KNB vindt dat deze notarissen uit hun ambt moeten worden gezet. Of dat ook gebeurt, bepaalt de rechter. Het BFT maakte in september bekend onderzoek te doen naar de acht kantoren omdat zaken niet goed zijn gegaan met zogenoemde derdengelden. Dat is geld van cliënten dat in de praktijk door notarissen wordt beheerd om transacties af te wikkelen. Naar nu blijkt, hebben de kantoren het geld „voor andere doeleinden gebruikt dan waarvoor deze bestemd zijn”, aldus de organisaties in een verklaring. Door de crisis zouden notarissen vaker de verleiding niet kunnen weerstaan om de derdengelden aan te spreken voor bijvoorbeeld het betalen van salarissen of huur. (ANP)

ABN Amro Nederland lijdt 32 miljoen verlies

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De verliezen voor ABN Amro Nederland zijn in het derde kwartaal verdrievoudigd. In de periode juli tot en met september 2009 boekte het Nederlandse deel van ABN Amro, dat sinds oktober vorig jaar in handen van de Staat is, een netto verlies van 32 miljoen euro. In de eerste drie maanden van het jaar maakte de bank nog een winst van 87 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak van het verlies zijn nieuwe tegenvallers op de kredietmarkt voor bedrijven en consumenten.

NS keren 1,4 miljard dividend uit aan Staat

DEN HAAG. De Nederlandse Spoorwegen keren 1,4 miljard euro aan extra dividend uit aan de Nederlandse staat. Ministers Eurlings (Verkeer) en Bos (Financiën) hebben daarover afspraken gemaakt met de NS, dat 100 procent eigendom is van de Staat. Het geld wordt gestoken in het spoor, onder meer om reizigers op de drukste trajecten in de Randstad ‘spoorboekloos’ (elke tien minuten een intercitytrein) te laten reizen. Volgens de ministers is de vermogenspositie van de NS ruimer dan noodzakelijk en dus is er ruimte voor uitkering van het extra dividend.

Belastingdruk hoog bij laag inkomen

DEN HAAG. Werknemers met een looninkomen tot 20.000 euro houden van elke euro die ze meer gaan verdienen, ongeveer 60 tot 70 cent extra besteedbaar inkomen over. De rest gaat naar belastingen en premies. Het Centraal Planbureau (CPB) noemt die zogeheten marginale druk bij lage inkomens „betrekkelijk hoog”. Die hoge druk vermindert de financiële prikkel om meer te gaan verdienen door meer uren te gaan werken of te streven naar promotie, aldus een CPB-rapport. Volgens het CPB is de druk bij de inkomens tot 20.000 euro hoog door premies voor zorgverzekering en pensioen. Bovendien worden de toeslagen voor huur, zorg en kinderen lager, naarmate het inkomen van het huishouden toeneemt. (ANP)

General Motors houdt Opel-fabrieken open

BERLIJN. Autoproducent General Motors heeft de plechtige belofte gedaan dat de vier fabrieken van Opel in Duitsland openblijven. Dat heeft Nick Reilly, het hoofd van de Europese tak van GM, gezegd. Dinsdag liet Reilly al weten dat de Opel-fabriek in Bochum, waar 5.200 mensen werken, niet gesloten zal worden. Opel heeft in Duitsland circa 25.000 mensen in dienst, ongeveer de helft van het totaal in Europa. (ANP)