Duitse legertop in crisis om aanval

De hoogste militair van het Duitse leger en een staatssecretaris van Defensie zijn vanmorgen opgestapt wegens het achterhouden van informatie over een recent bombardement op Talibaanstrijders in Afghanistan. De opdracht voor die aanval kwam van een Duitse commandant.

Een publicatie, vanmorgen in het dagblad Bild, gevolgd door de ontslagen, zetten het nieuwe kabinet van bondskanselier Angela Merkel onder zware druk. Inspecteur-generaal Wolfgang Schneiderhan van de Bundeswehr en staatssecretaris van Defensie Peter Wichert (CDU) verliezen hun baan omdat ze verantwoordelijk worden gehouden voor „ontoereikend informatiebeleid” . De nieuwe minister van Defensie, Karl-Theodor zu Guttenberg, maakte de ontslagen in de Bondsdag bekend.

Op 4 september werden in Kunduz, waar Duitse soldaten zijn gelegerd, twee tankwagens door Amerikaanse jachtbommenwerpers gebombardeerd op verzoek van de Duitse commandant Klein. Volgens de toenmalige Duitse minister van Defensie, Jung (CDU), kwamen daarbij alleen Talibaanstrijders om het leven en geen burgers, wat al snel daarna door de NAVO in twijfel werd getrokken.

Volgens Bild was Jung nog op dezelfde dag op de hoogte dat er wél burgers zijn omgekomen. Jung, nu minister van Sociale Zaken, zou later vandaag reageren. De oppositie wil dat hij opstapt en eist een parlementair onderzoek. Ook Merkel en Zu Guttenberg liggen onder vuur, hoewel die laatste zegt pas sinds gisteren op de hoogte te zijn van de gang van zaken.

Meer nieuws en video Duits debat op nrc.nl/buitenland