De Zitting / Jongen krijgt klap met verkeersbord en slaat met ploertendoder

“Overal bloed, overal gewonden.” Zo omschrijft de officier het resultaat van een vechtpartij op 14 juni aan de Capelseweg in Rotterdam. Twee vriendengroepjes raakten slaags op het fietspad. Dinsdag stond de 18-jarige Nick terecht. “Kun je niet uitkijken, klojo”, zou één van de jongeren geroepen hebben. Maar wat precies de aanleiding was? Waarom de jongeren

fietspad“Overal bloed, overal gewonden.” Zo omschrijft de officier het resultaat van een vechtpartij op 14 juni aan de Capelseweg in Rotterdam. Twee vriendengroepjes raakten slaags op het fietspad. Dinsdag stond de 18-jarige Nick terecht.

“Kun je niet uitkijken, klojo”, zou één van de jongeren geroepen hebben. Maar wat precies de aanleiding was? Waarom de jongeren elkaar niet gewoon voorbij gefietst zijn? Dat weet Nick niet. “Het ging om helemaal niks.”

Pet

Van het ene op het andere moment sloeg de vlam in de pan. “Het was zo chaotisch allemaal”, zegt Nick, die werkzaam is als pijpfitter en één dag per week de beroepsopleiding daarvoor volgt. Politierechter Blagrove confronteert hem met het ten laste gelegde: het afpakken van een pet en het slaan met een ploertendoder, een soort gummiknuppel met een flexibel middenstuk en een zware metalen knop aan het uiteinde.

“Ik ben mijn eigen pet ook kwijt”, luidt Nicks eerste reactie. “Maar nog even over die ploertendooier. Ik ben ook geslagen met een verkeersbord. Die ploertendooier gebruikte ik om af te weren.” En om vervolgens in de aanval te gaan, weet de rechter. “Brian is op de mond geraakt, Kimberley op haar arm. En je rende nog richting Sario.”

MRI-scan

Nick wijst de rechter op de camerabeelden van benzinepomp BP. Daarop moet toch te zien zijn dat hij een “paar keer met een verkeersbord” is geslagen? Hij is er voor behandeld. “Kijk”, zegt Nick terwijl hij gekleurde afsprakenkaartjes van het ziekenhuis omhoog houdt. “Ik ben er vijf keer heen geweest voor een MRI-scan.”

Een advocaat heeft Nick niet. Wel een vader. “Zou ik ook nog een ding mogen zeggen?”, roept de man verontwaardigd. Van het gezicht van de rechter is af te lezen dat dit niet helemaal de bedoeling is. Maar vooruit, ze laat de vader zijn verhaal doen. Ook hij begint over de “hoofdfoto’s”. Later zegt hij iets over de toestand van zijn zoon na het gevecht. “Hij was helemaal gedesillusioneerd.”

Risico

“Wat vind je er nu zelf van?”, vraagt officier van justitie Vreugdenhil aan Nick. “Het is absurd. Belachelijk dat dit zo kan gebeuren”, antwoordt hij. Ook zijn eigen rol ziet hij nu onder ogen. “Dit is ook fout.” Als de officier vraagt waarom Nick - na even de BP ingevlucht te zijn - weer terug kwam, zegt hij: “Anders waren mijn twee vrienden helemaal verrot getrapt.”

De officier wil het nog even hebben over de ploertendoder, het slagwapen waarvan het bezit volgens de wet wapens en munitie verboden is. “Het is heel dom om op stap te gaan met een wapen. Als je iemand met een ploertendoder slaat, neem je het risico dat er iemand echt zwaargewond raakt.”

Omstandigheden

Hoewel er flinke klappen zijn uitgedeeld, heeft niemand van de jongeren aangifte gedaan. Toch worden ze stuk voor stuk vervolgd voor hun betrokkenheid, zo legt de officier uit. “Het is van alle kanten slecht. Twee groepen die slaags raken. Dat kan niet. Er wordt niet gevochten op straat”, zegt de officier, die er aan toevoegt dat het openbaar ministerie dit soort zaken ernstig neemt. “Daarom wordt iedereen ambtshalve vervolgd.” Omdat Nick ook gewond is geraakt valt de strafeis niet zwaar uit: 60 uur werken. “Zorg ervoor dat je op straat uit de problemen blijft.”

De rechter neemt de eis over. “Hebben jullie de omstandigheden wel meegewogen?”, wil de vader weten. De rechter beaamt dat. Ze richt zich nog even tot Nick. “Je bent net achttien. Zet je toekomst niet op het spel.”

Mishandeling is strafbaar op basis van artikel 300 wetboek van strafrecht.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Steven de Jong