De gecontroleerde terugkeer van de wolf

Maak je borst maar nat als een opinieblad een heel artikel aan je wijdt. Columnist en hoogleraar Elsbeth Etty komt er in een interview met Vrij Nederland nog genadig van af, net als stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik (PvdA) in HP/De Tijd. Maar als een profiel wordt aangekondigd als nuancerend (de failliete advocaat Dion Bartels in HP/De Tijd) of zelfs bewonderend (Yvon Jaspers in hetzelfde blad), dan weet je het wel. HP/De Tijd mag dan sinds kort de grachtengordel willen ontstijgen, uit de open brief aan de presentator van Boer zoekt vrouw spreekt flink wat dedain voor een naïeve Brabantse met een knuffelkonijn, die Roosvicee drinkt.

In Vrij Nederland wordt ook met de provinciale wortels van succesauteur Kluun afgerekend: een jongen uit de reclame voor Amstel Bier, „met die ‘jullie westerlingen vinden mij zeker een domme Brabander’ blik in de ogen.”

Revu legt daarentegen de rode loper uit voor Kabouter Wesley, een melige en destructieve tekenfilmfiguur uit de Belgische editie van Man bijt hond. Onlangs kreeg geestelijk vader Jonas Geirnaert ook al overdonderend applaus in De wereld draait door, dus Fokke en Sukke, let op de concurrentie.

Het aardigste profiel van de week staat in Elsevier en betreft een omstreden Europeaan, die dreigt deze kant op te komen. Minister Gerda Verburg (Natuur) noemt hem „uitheems” en er wordt volgende maand intern overleg gevoerd op het departement over zijn mogelijke immigratie.

Er zijn voor- en tegenstanders van de wolf, sinds de 19de eeuw niet meer in ons land gesignaleerd – met uitzondering van een exemplaar in 2000 in Zeeuws-Vlaanderen, maar dat was vermoedelijk een ontsnapt huisdier.

De opmars van de wolf is een bijeffect van het oprollen van het IJzeren Gordijn. In Duitsland zijn er al vijftig à zestig, aangemoedigd door natuurbeschermers en de in Wolfsburg gevestigde firma Volkswagen.

Hij kan elk moment bij ons binnenmarcheren en op de Veluwe zou dat worden toegejuicht ter bestrijding van de overlast door wilde zwijnen. Eén van Verburgs ambtenaren noemt de wolf „het toproofdier dat we missen”, maar onder schapenhouders zijn heel andere geluiden te horen.

Gevaarlijk voor mensen is het dier niet, behalve als hij hondsdol is, hetgeen niet valt te verwachten. Er is ook al een sympathiserende website wolveninnederland.nl, die ons moet voorbereiden op de akelige aanblik van karkassen van eekhoorns en reeën.

Een gedragsbioloog kiest voor een typisch Nederlandse tussenoplossing: „Je moet het managen. Bijvoorbeeld door alleen wolven op de Veluwe toe te staan.” Met eromheen een aasvrije bufferzone.

    • Hans Beerekamp