Centrum-rechts domineert EC

De nieuwe Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zal worden overheerst door christen-democraten en liberalen. Slechts zes van de 27 toekomstige leden zijn sociaal-democraat.

Dat blijkt uit de lijst met kandidaat-commissarissen die gisteren is bekendgemaakt. Een woordvoerder van de Commissie zei dat alle kandidaten in januari zullen worden gehoord door het Europees Parlement. Dat moet instemmen met de benoeming van de nieuwe Commissie. Die zou dan rond 1 februari kunnen beginnen.

De nieuwe Commissie zal dertien christen-democraten tellen. De liberalen zijn de tweede politieke stroming, met acht leden. In het Europees Parlement is de liberale fractie nog niet half zo groot als die van de sociaal-democraten.

De nieuwe Commissie zal negen vrouwen tellen, één meer dan de huidige: vier liberale politica, drie christen-democraten en twee sociaal-democraten.

Meer dan de helft (veertien) van de huidige commissarissen keert terug. Een deel van hen is echter pas rond de Europese verkiezingen in juni begonnen.

Acht van de kandidaat-commissarissen zitten al vijf jaar in Brussel. Opvallende blijvers zijn de Fin Olli Rehn (nu Uitbreiding), de Spanjaard Joaquín Almunia (Economische en Monetaire Zaken) en Neelie Kroes (Mededinging). Zij worden tot de sterkere figuren van de oude Commissie gerekend.

Commissie-voorzitter Barroso is nu bezig met de verdeling van de portefeuilles. Veel landen willen voor hun kandidaat een zware financiële of economische post. Zo hoopt Frankrijk naar verluidt dat oud-minister Michel Barnier de portefeuille Interne Markt krijgt.

Neelie Kroes krijgt ‘ICT en Telecom’, zei premier Balkenende deze week. Een woordvoerder van de Commissie wilde dat gisteren niet bevestigen. „De verdeling van de portefeuilles is een bevoegdheid van Commissie-voorzitter Barroso, die zal dat doen”, zei ze.