Cambodja-tribunaal eist 40 jaar tegen Duch

De aanklagers van het Cambodja-tribunaal hebben gisteren veertig jaar cel geëist tegen gevangenisbewaarder Kaing Guek Eav, beter bekend als Duch. Hij gaf leiding aan de gevangenis S-21, waar tijdens het Rode Khmer-regime zeker 14.000 Cambodjanen werden vastgehouden en gemarteld, voordat zij werden gedood. Nabestaanden vinden het onacceptabel dat er niet om levenslang is gevraagd.

De aanklagers hebben vijf jaar cel afgetrokken van hun eis omdat Duch heeft meegewerkt aan het proces, en nog eens vijf jaar wegens zijn voorarrest. Duch, inmiddels 67, heeft schuld bekend en zei in de rechtszaal: „Ik wil me voor altijd nederig en met eerbied verontschuldigen voor de doden”. Ook sprak hij van „ondraaglijk berouw”, en verklaarde hij: „Ik ben verantwoordelijk voor het verlies van ten minste 12.380 levens.”

Duch en zijn verdediging hebben tijdens het proces betoogd dat hij uit vrees voor zijn eigen leven niet anders kon dan de orders van Pol Pot uitvoeren. „Ik was een schroefje in het mechanisme van een auto dat niet verwijderd kon worden”, zei hij. Ook zei Duch dat hij ervan overtuigd was dat hij streed om Cambodja te bevrijden van Amerikaans imperialisme tijdens de Vietnam-oorlog. Volgens advocaten van de slachtoffers handelde Duch uit dezelfde ideologische overtuiging als Pol Pot.

Het Cambodja-tribunaal is na jarenlange onderhandelingen tussen de Verenigde Naties en de regering van premier Hun Sen opgericht voor berechting van Rode Khmer-kopstukken. Sommige belangrijke Rode Khmer-leden hebben nu zitting in de regering. Het hof is, bij wijze van compromis, zo samengesteld dat bij geen van de afdelingen buitenlandse juristen in de meerderheid zijn. In de afgelopen jaren is herhaaldelijk gebleken dat de regering Cambodjaanse juristen probeert te beïnvloeden. Het proces van Duch is de eerste strafzaak van het Cambodja-tribunaal. (AP, AFP)

Bekijk foto’s uit gevangenis S-21: tuolsleng.com