Britse markt voor obligaties van bedrijven biedt kansen

Britse bedrijven vonden bankfinanciering geen probleem tijdens de bloei van de kredietmarkten. Slechts weinig ondernemingen waren bereid zich de moeite en de kosten te getroosten van het verkrijgen van een kredietwaardigheidsbeoordeling en het uitgeven van obligaties. Maar nu hebben veel van deze firma’s problemen om hun bankschulden te herfinancieren. Een beter ontwikkelde Britse obligatiemarkt zou ze van een welkom alternatief voorzien.

In vergelijking met het bruto binnenlands product (bbp) heeft Groot-Brittannië een van de grootste aandelenmarkten van de G7. Maar de Britse markt voor bedrijfsobligaties lijkt ernstig achtergebleven, op het niveau van een schamele 16 procent van het bbp eind 2008. Dat is minder dan de helft van het vergelijkbare cijfer in Frankrijk en Italië, en een fractie van de Amerikaanse markt, aldus de Bank of England. Geen wonder dat Adam Posen, het laatst toegetreden lid van de monetaire beleidscommissie van de centrale bank, vindt dat het Britse bedrijfsleven te afhankelijk is van de nog steeds fragiele banken.

Er vloeit wel geld naar Britse obligaties, maar het grootste deel daarvan gaat naar grote bedrijven. Sommige bekende middelgrote bedrijven weten de obligatiemarkt ook nog wel te vinden. William Hill wist bijvoorbeeld 300 miljoen pond (329 miljoen euro) binnen te halen met zijn eerste obligatie-uitgifte deze maand. Maar de bookmaker is lid van de FTSE 250 en heeft een marktwaarde van meer dan 1 miljard pond, plus een zojuist verkregen kredietstatus die bijna de hoogst haalbare is.

Voor kleinere en zwakkere Britse bedrijven blijft het binnenhalen van geld buiten de banken om lastig. Sommige hebben hun toevlucht genomen tot converteerbare obligaties en de particuliere kapitaalmarkt in de VS. Dat zijn markten die voor snelle financiering kunnen zorgen, zonder al te veel aandacht voor de kredietstatus. Davis Service Group en Britvic, die beide deel uitmaken van de FTSE 250 en niet zijn gewaardeerd door kredietbeoordelaars S&P en Moody’s, hebben geld opgehaald in de VS.

De Britse aandelenmarkt voor het midden- en kleinbedrijf, AIM, is lange tijd een belangrijke financieringsbron geweest voor kleinere bedrijven. De lokale obligatiemarkt lijkt daarmee vergeleken saai. Maar beleggers hebben liquiditeit te over en de banken aarzelen nog steeds met kredieten.

Dat klinkt als een kans. Misschien zullen sommige Londense financiers, die hun baan zijn kwijtgeraakt tijdens de kredietcrisis, deze kunnen grijpen.

    • Nicholas Paisner