Alleen het einde is spectaculair

Paranormal Activity Regie: Oren Peli. In: 55 bioscopen. **

Computerprogrammeur Oren Peli zette op eigen kosten een horrorfilm in elkaar à la The Blair Witch Project, met kennissen in de hoofdrol, opgenomen in zijn appartement. Geen studio zag er wat in, totdat Steven Spielberg zich over de film ontfermde. Hij raadde Peli aan om een nieuw, steviger einde voor de film te bedenken.

Dat is goed gelukt. De spectaculaire laatste beelden van Paranormal Activity zorgen ervoor dat de kijker de bioscoop tollend verlaat – en even vergeet dat in de anderhalf uur daarvoor de spanning meestal ver te zoeken was.

Paranormal Activity pretendeert te zijn samengesteld uit teruggevonden homevideo’s. Katie en Micah zijn een jong stel dat in hun huis last heeft van mysterieuze geluiden. Hij koopt een videocamera die hij laat draaien terwijl ze slapen. De opnamen laten onverklaarbare verschijnselen zien.

Eenvoudige middelen als een openslaande deur en een voetafdruk moeten voor de schrik zorgen. Maar dat lukt niet echt, al was het maar omdat zoiets in The Blair Witch Project eerder en veel beter te zien was.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn