Ahold nieuwe sponsor Stedelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft Ahold als sponsor aangetrokken. Dat heeft het museum vanochtend bekendgemaakt. Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn en andere supermarktketens in Europa en de Verenigde Staten, heeft een overeenkomst voor drie jaar afgesloten met het Stedelijk. In die periode zal het bedrijf het museum steunen met een totaalbedrag van 350 duizend euro.

Het Stedelijk Museum gaat het sponsorgeld gebruiken voor de heropening. Daarnaast mag Ahold drie tentoonstellingen kiezen waaraan het zijn naam kan verbinden. Er zal geen Aholdzaal in het Stedelijk komen, verzekert museumdirecteur Gijs van Tuyl. „Het bedrijf stelt zich heel bescheiden op. In ruil voor zijn steun krijgt Ahold naamsvermelding bij de tentoonstellingen en gratis toegangskaarten voor relaties.” Ahold is daarmee, net als bijvoorbeeld Audi, een reguliere tentoonstellingssponsor en geen ‘partner’ of ‘founder’.

Voor Ahold betekent de samenwerking met het Stedelijk het eerste nieuwe sponsorcontract sinds jaren. Sinds 2005 is het hoofdkantoor van Ahold gevestigd aan de Piet Heinkade in Amsterdam. „Vanuit ons nieuwe hoofdkantoor hadden we destijds uitzicht op de tijdelijke locatie van het Stedelijk in Post CS”, vertelt Peter Wakkie, bestuurslid van Ahold. „Toen al bedachten we ons dat het Stedelijk in de toekomst een mooie sponsorkandidaat zou zijn.” Ahold wil, aldus Wakkie, als sponsor van het Stedelijk de banden met de stad verder aanhalen. „Dit past in ons beleid om de gemeenschappen waarin we actief zijn te ondersteunen. Daarbij zijn het ook voor culturele instellingen economisch moeilijke tijden. Het is fijn dat we nu weer in de gelegenheid zijn om een bescheiden bijdrage te leveren.”

Van Tuyl, die binnenkort afscheid neemt van het museum, was al vier jaar in gesprek met Ahold en is blij dat hij „iets leuks achter kan laten”. Op 11 december wordt Van Tuyl opgevolgd door Ann Goldstein. Wanneer het nieuwe Stedelijk geopend wordt, is nog onzeker. Vooralsnog wordt december 2010 aangehouden, maar waarschijnlijk wordt die datum niet gehaald.