Wetenschap kort

Meer risico op val bij ouderen na slikken van antidepressiva

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Ouderen die antipsychotica, antidepressiva of benzodiazepinen gebruiken, lopen zo’n 40 procent meer risico om ten val te komen. Onder benzodiazepinen vallen veel kalmerende, slaap bevorderende en angst verminderende medicijnen. Canadese onderzoekers schreven hierover in de Archives of Internal Medicine. Een op de drie 65-plussers komt minstens eenmaal per jaar ten val, aldus de onderzoekers. Vallen veroorzaakt 85 procent van alle verwondingen waarmee ouderen in het ziekenhuis belanden, en 40 procent van alle verpleeghuisindicaties. Hoewel ze geen oorzakelijk verband suggereren tussen vallen en de medicijnen, raden de onderzoekers artsen aan terughoudend te zijn met het voorschrijven ervan.

Eng amfibieschimmel nu ook in Nederland

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De schimmel die wereldwijd slachtingen aanricht onder amfibieën, komt ook voor in Nederland. Dat werd zaterdag bekend op de jaarlijkse RAVON-dag, het symposium van de Nederlandse stichting die zich met reptielen en amfibieën bezighoudt. Het is nog niet bekend hoe grootschalig de besmetting is, waar in het land dieren besmet zijn en om welke soorten het gaat. Op zijn vroegst zijn die gegevens in januari beschikbaar. In het onderzoeksproject werden duizenden monsters van amfibieën verzameld in Nederland en België. De schimmel Batrachochytrium dendrobatidis tast de huid van amfibieën zodanig aan dat ze aan een hartstilstand sterven.

Wereldstekker voor elektrische auto’s

Door een onzer redacteuren

rotterdam. De Duitse brancheorganisatie Verband der Elektronik und Informationstechnik heeft in samenwerking met het Deutsche Institut für Normierung een standaard voor een intelligente zevenpolige stekker ontwikkeld waarmee elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Het is de eerste stekker die is voorgelegd aan de International Electrotechnical Commission. Als die akoord gaat, kan de Duitse stekker de wereldstandaard worden. Een Amerikaanse stekker met vijf pinnen is nog niet aangemeld. De oplaadpunten voor elektrische auto’s die nu door de NUON in Amsterdam worden geïnstalleerd hebben een ‘normaal’ tweepolig stopcontact.

Sms-herinnering voor medicijn helpt jeugd

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Een herinnering per sms helpt jongeren regelmatig hun medicijnen in te nemen na een orgaantransplantatie. Het aantal acute afstotingsreacties neemt er fors door af. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het novembernummer van Pediatrics. De Amerikanen voerden hun sms-proef uit bij 41 jongeren van gemiddeld 15 jaar oud die zo’n twee jaar daarvoor een nieuwe lever hadden gekregen. Ze volgden de jongeren eerst een jaar zonder sms-dienst, en daarna een jaar met. In het eerste jaar traden twaalf gevallen van acute afstoting op, in het tweede jaar slechts twee.