Wet integriteit ondernemers wordt herzien

De Wet Bibob, op basis waarvan integriteit van ondernemers wordt getoetst, gaat op de schop. Als het aan ministers Hirsch Ballin (Justitie, CDA) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) ligt, krijgen burgemeesters zelf toegang tot vertrouwelijke informatie uit registers van fiscus, justitie en politie.

Ook komt er een landelijk register van exploitanten naar wie eerder antecedentenonderzoek is verricht. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat een wetswijziging met deze strekking binnenkort naar de Tweede Kamer wordt verstuurd. Met de wetswijziging komen Hirsch Ballin en Ter Horst tegemoet aan de kritiek op de werking van de Wet Bibob.

De afgelopen tijd lag met name het Landelijk Bureau Bibob (LBB) onder vuur. Het LBB is een onderdeel van het ministerie van Justitie dat gemeenten helpt bij complexe onderzoeken naar de integriteit van ondernemers die vergunningen aanvragen voor gokhallen, horecabedrijven, seksondernemingen en vastgoedactiviteiten.

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren in bijna de helft van de gevallen dat het LBB negatief adviseerde over een vergunningsaanvraag, toch besloten een vergunning te verstrekken. Illustratief is de zaak rond sekstheater Casa Rosso van Jan Otten. Ondanks een negatief advies van het LBB kreeg Otten na twee jaar onderzoek toch een vergunning.

Twee weken geleden vernietigde de bestuursrechter in Alkmaar een besluit van burgemeester Piet Bruinooge (CDA) om een vergunning te weigeren aan een grote bordeelhouder in Alkmaar. Bruinooge baseerde zich daarbij op een advies van het LBB. De rechtbank vond het advies van het LBB op belangrijke onderdelen echter in strijd met de Bibob-wet.

Bruinooge is sceptisch over de reparatiewetgeving. „Dit is de verkeerde koers. Ik wil er als burgemeester blind op kunnen vertrouwen dat het werk van dat landelijk bureau deugt en voor de rechter standhoudt. Dat moet in de reparatiewet geregeld worden.”

Er vindt al twee jaar geen kwaliteitscontrole meer plaats op de adviezen van het LBB. De toetsingscommissie is na het vertrek van voorzitter Hans Dijkstal in 2007 niet meer bijeengekomen, zo bevestigt Justitie.

Integriteitsadvies: pagina 3

    • Jan Meeus
    • Jos Verlaan