Waarom staat er op wijn niet hoeveel sulfiet erin zit?

Ria Tukker uit Rotterdam kijkt altijd op het etiket van een wijnfles in de hoop dat er op staat hoeveel sulfiet er in zit. „Maar dat is nooit het geval. Zijn producenten daartoe niet wettelijk verplicht?”

Sulfiet is een verzamelnaam voor de zwavelhoudende moleculen zwaveldioxide (E220), kaliummetabisulfiet (E224) en kaliumbisulfiet (E228), is op de website van de Voedsel- en Warenauthoriteit (VWA) te lezen. Ze zitten in de wijn als conserveringsmiddelen, om de vorming van bacteriën tegen te gaan en te zorgen dat er geen reactie met zuurstof plaatsvindt, waardoor de smaak achteruit zou gaan.

Een klein gedeelte zit van nature in wijn. Dat wordt door de wortels van de wijnplant aan de grond ontrokken, vertelt Paul Kooijman van het Wijninformatiecentrum in Den Haag. De rest wordt door de wijnboer zelf toegevoegd.

De stoffen hebben een slechte naam: ze zouden verantwoordelijk zijn voor de kater die je krijgt na de inname van een flinke hoeveelheid wijn, zo is her en der op internet te lezen. Dat is „een fabeltje”, zegt Kooijman. Die kater komt toch echt van de alcohol. „In veel vruchtensappen zit meer sulfiet dan in wijn.”

Op vrijwel elke fles wijn staat de mededeling dat die sulfiet bevat, maar niet hoeveel. Dat is sinds november 2005 wettelijke zo geregeld in de hele Europese Unie, vertelt een VWA-woordvoerder. „Bij een sulfietgehalte hoger dan 10 milligram per liter kan bij sommige mensen een allergische reactie optreden. Dus dan moet er een waarschuwing op het etiket komen.” De maximumgehaltes sulfiet die wijn mag bevatten zijn 160 mg per liter rode wijn en 210 mg per liter wit of rosé. „Maar de meeste wijnen komen niet boven de honderd uit”, vertelt Kooijman van het wijninformatiecentrum.

De exacte concentratie hoeft niet vermeld. Dat zou veel te bewerkelijk zijn. Kooijman: „Dan moet je bij elk vat een chemische analyse uitvoeren.” Het alcoholpercentage is makkelijker te bepalen, bovendien moet dat bij benadering (afgerond op halve procenten) bekend zijn omdat de hoogte van de accijns er van afhangt.

Jacco Hupkens

    • Jacco Hupkens