Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Wouter Bos, minister van Financiën, vicepremier en partijleider van de PvdA, praat drie maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen over de weglopende kiezer, de concurrentie met Pechtold en de teloorgang van de sociaal-democratie in Europa. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nova/DenHaag vandaag. Verslag van het integratiedebat in de Tweede Kamer en een gesprek met Mehdi Karroubi, ex-presidentskandidaat in Iran. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Sopraan Eva Maria Westbroek vertelt aan tafel over haar rol in de Puccini-opera La Fanciulla del West die in december een tournee door Nederland maakt. Schrijver Maarten ’t Hart is te gast om zijn 65ste verjaardag te vieren. Huisdichter Nico Dijkshoorn leest zijn poëzie voor, tafeldame is Halina Reijn. Ned.3, 19.30-20.08u.

Pauw & Witteman. Cabaretier Freek de Jonge vraagt aandacht voor zijn nieuwe tv-serie Freek 65. De VPRO-serie, die is te zien vanaf zondag 6 december, gaat over zijn theaterprogramma Volendam dat op 1 januari wordt uitgezonden als nieuwjaarsshow. Ned.1, 23.05-0.00u.

documentaire

De bovenkamer: wat is kanker? Populair-wetenschappelijke talkshow, gepresenteerd door Jan Jaap van der Wal. Immunoloog Hans Clevers legt uit wat kanker is en waarom het zo moeilijk te bestrijden is. Ned.2, 20.50-21.30u.

Wilde Zeiten in Shanghai. Portret van de Chinese havenstad in de jaren dertig. De bloeiende opiumhandel is dan in handen van triaden; corruptie, prostitutie en gokhandel vieren hoogtij. De documentaire is gemaakt aan de hand van speelfilmfragmenten, politieberichten, diplomatieke post en teksten van de Franse verslaggever Albert Londres die destijds langdurig in de stad verbleef. Arte, 21.00-22.25u.

Andrew Marr’s The making of Britain. Vijfde van zesdelige serie over gebeurtenissen die bepalend waren voor het moderne Groot-Brittannië. In dit deel: de jaren 30 van de vorige eeuw, toen de economische crisis aanleiding was voor werkeloosheid en politiek extremisme. Alleen Winston Churchill waarschuwde voor naderend onheil. BBC 2, 22.00-23.00u.

Pale peko bantu. Film van Bram Van Paesschen over de eenentwintigjarige Congolees Isaac Mbuyi. In een verlaten mijn in Katanga graaft hij met spade en blote handen naar kobalt, in de hoop genoeg geld te verdienen om naar de universiteit te kunnen gaan. Het werk is zwaar en levensgevaarlijk; het verhaal zal bitter eindigen.Canvas, 23.20-0.55u.

Alfred Herrhausen – Der Banker und die Bombe. Een paar weken na de val van de Muur, nu twintig jaar geleden, werd de Duitse bankier Herrhausen in zijn gepantserde auto opgeblazen door een in een kinderfiets verstopte bom. De aanslag werd onmiddellijk toegeschreven aan een moordcommando van de Rote Armee Fraktion, maar gezien de professionaliteit van de aanslag bestaan er tot op heden twijfels over de daders en hun motief. Was het wellicht de Stasi, of zelfs een westerse geheime dienst die de aanslag uitvoerde? ARD, 23.30-0.15u.

Rich man, poor man: a knight’s tale. Documentaire over de Britse filantroop John Madejski (1941) die zichzelf, ondanks 275 miljoen op de bank en een aanstaand ridderschap, pijnigt met de vraag wie hij is en waar hij vandaan komt.BBC 2, 0.20-1.20u.

informatief

Abenteuer Wissen extra – Helden des Klimas. Eerste van twee programma’s over de vraag wat mensen zelf kunnen doen aan een beter klimaat, en of dat de taak is van bedrijfsleven en overheid. Deel twee wordt morgen om dezelfde tijd uitgezonden. ZDF, 22.15-23.00u.

amusement

Marga. Een jaar geleden nam Marga van Praag afscheid van het Journaal. Nu is ze presentator van een serie waarin ze een dag optrekt met iemand die in het nieuws staat. Vandaag gaat ze op bezoek bij Rita Verdonk.Het Gesprek, 19.00-19.30u.

Wintertijd. Harry de Winter praat met schilder Henk Schiffmacher over diens muzikale voorkeuren. Het Gesprek, 19.30-20.30u.

sport

Voetbal, Champions League: AC Milan-Olympique Marseille Voorbeschouwing, wedstrijdverslag en nabeschouwing. Na afloop samenvattingen van de overige vanavond gespeelde wedstrijden. Ned.3, 20.15-23.25u.