Videoanalist Reckers ziet bij Bayern parallellen met AZ

Videoanalist Max Reckers is bij Bayern München steun en toeverlaat van trainer Louis van Gaal. „Ik ben ervan overtuigd dat we op de goede weg zijn.”

Louis van Gaal staat kort voor het Champions-Leagueduel met Maccabi Haifa onder grote druk. Maar de 58-jarige trainer van FC Bayern München houdt hoe dan ook vast aan zijn eigen lijn met de daar bijbehorende hulpmiddelen. Samen met zijn Nederlands stafleden assistent-trainer Andries Jonker, conditietrainer Jos van Dijk en videoanalist Max Reckers gelooft hij dat de wederopstanding van de Duitse voetbalgrootmacht een kwestie van tijd is.

De geplaagde coach, gisteren op het trainingscomplex van Bayern München: „Als het niet goed gaat, wordt de kritiek harder en persoonlijker. We hebben resultaten nodig. Ik kan er niet zomaar voor zorgen dat het zelfvertrouwen bij de spelers terugkeert, maar ik kan ze daar wel bij helpen.”

De oud-hockeyer Reckers (29) speelt op zijn beurt een grote rol bij de ondersteuning van Van Gaal. De computerdeskundige is afgelopen zomer met hem mee verhuisd van AZ naar Bayern München. De video-opnamen van Reckers, die elke wedstrijd met een eigen camera volgt, moeten Van Gaal en de spelers helpen bij het analyseren van wedstrijden.

Maar nu de ploeg zevende in de competitie staat en uitschakeling in de Champions League dreigt, reageert de buitenwacht cynisch op het computergestuurde voetbal. „Als de resultaten tegenvallen komt er vanzelf kritiek op een dergelijke aanpak”, zegt Reckers in München. „De media leggen alles onder een vergrootglas. Dat hebben we bij AZ ook meegemaakt.”

Reckers werd een paar jaar geleden door Van Gaal naar AZ gehaald om de prestaties van het elftal te verbeteren. Maar dat viel aanvankelijk tegen. De club eindigde op een elfde plaats en Van Gaal wilde vroegtijdig vertrekken. De spelersgroep drong er echter bij hem op aan om te blijven. „Nee, die beginperiode verliep niet echt succesvol”, zegt Reckers. „Aan de andere kant is het goed geweest dat het zo gelopen is. Het is een bewijs dat er geen gereedschap voor succes bestaat, maar dat er slechts hulpmiddelen zijn om spelers wat te leren. Het tweede jaar van onze samenwerking is AZ kampioen geworden. En ik ben ervan overtuigd dat we met Bayern München ook op de goede weg zijn.”

De werkwijze van Van Gaal heeft volgens Reckers altijd tot doel spelers beter te maken. Hij legt uit: „Na de wedstrijd krijgt elke speler per e-mail een filmpje met al zijn acties. Ze kunnen zelf bepalen wat ze daarmee doen. Daarin moet je nooit dwingen, dat werkt niet. Je moet ze er net zomin op wijzen wat ze allemaal niet mogen doen in het veld. Dat kan zo maar in de hoofden gaan zitten.”

De beelden voor de spelers zijn van commentaar voorzien door Van Gaal. Psychologie speelt een belangrijke rol bij de trainer, die het liefst alles van zijn spelers wil weten om ze naar zijn inzichten beter te maken. Maar de liefde was de afgelopen maanden niet bij alle voetballers van Bayern wederzijds. Franck Ribéry kwam al openlijk in aanvaring met Van Gaal. En Luca Toni stelde, na herhaaldelijke kritiek van de coach, gisteren op een Italiaanse televisiezender dat zijn relatie met Van Gaal „zo goed als ten einde is”.

Reckers: „Maar één ding is zeker: Van Gaal houdt vast aan zijn eigen lijn.”

    • Koen Greven