Turkije wil Wilders niet

De geplande reis van een Kamerdelegatie met Geert Wilders begin januari naar Turkije staat op losse schroeven. Dat bevestigt delegatieleider Waalkens (PvdA). De Kamer kreeg gisteren te horen dat de regering in Ankara de delegatie niet wil ontvangen omdat de PVV-leider meekomt. De delegatie besloot dat dan de reis niet doorgaat. Wilders zei twee weken geleden dat hij mee wilde met de reis. Hij is fel tegenstander van de toetreding van Turkije tot de EU. Ook is hij in dit land omstreden vanwege zijn anti-islamstandpunten. Volgens Waalkens vindt nog overleg plaats met de Turkse regering. Tegenover het ANP haalde een woordvoerder van de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gisteren fel uit naar Wilders. „Zo’n fascist en racist is niet alleen in Turkije, maar ook in heel veel Europese hoofdsteden niet welkom. We kunnen niemand vinden die hem wil ontmoeten”. Wilders zegt ontstemd te zijn over de opstelling van de Turken. (NRC)