Tribunaal Cambodja eist 40 jaar cel

De aanklagers van het Cambodja-tribunaal hebben vandaag veertig jaar cel geëist in de eerste strafzaak van het hof, tegen gevangenisbewaarder Kaing Guek Eav. Beter bekend als Duch, gaf hij leiding aan de gevangenis S-21 waar tijdens het Rode Khmer-regime zeker 14.000 Cambodjanen werden vastgehouden en gemarteld, voordat zij werden gedood. Nabestaanden vinden het onacceptabel dat er niet om levenslang is gevraagd.

De aanklagers hebben vijf jaar cel afgetrokken van hun eis wegens Duchs medewerking aan het proces, en nog eens vijf jaar wegens zijn voorarrest. Duch, inmiddels 67, heeft schuld bekend en zei gisteren in de rechtszaal: „Ik wil me voor altijd nederig en met eerbied verontschuldigen voor de doden”. Ook sprak hij van „ondraaglijk berouw”, en verklaarde hij: „Ik alleen ben verantwoordelijk voor het verlies van ten minste 12.380 levens”.

Duch en zijn verdediging hebben tijdens het proces betoogd dat hij uit vrees voor zijn eigen leven niet anders kon dan de orders van Pol Pot uitvoeren. „Ik was een schroefje in het mechanisme van een auto dat niet verwijderd kon worden”, zei hij gisteren. Ook zei Duch dat hij ervan overtuigd was dat hij streed om Cambodja te bevrijden van Amerikaans imperialisme tijdens de Vietnam-oorlog.

Volgens de advocaten van slachtoffers handelde Duch uit dezelfde ideologie als Pol Pot.

Het Cambodja-tribunaal is na jarenlange onderhandelingen tussen de Verenigde Naties en de regering van premier Hun Sen opgericht voor berechting van Rode Khmer-kopstukken. Sommige belangrijke Rode Khmer-leden hebben nu zitting in de regering. Het hof is, bij wijze van compromis, zo samengesteld dat bij geen van de afdelingen internationale juristen de meerderheid uitmaken boven Cambodjanen. In de afgelopen jaren is geregeld gebleken dat de regering de Cambodjaanse juristen probeert te beïnvloeden. (AP, AFP)