Te huur: een eigen werkplek

Er zijn bijna een miljoen zzp’ers in Nederland. Ze werken thuis, of huren goedkope kantoorruimte voor korte duur.

nrc.next bezocht vier flexplekken en liet ze beoordelen door hoogleraar industrieel ontwerp Peter Vink van de TU Delft. Hij doet onderzoek naar werkplekken bij TNO Arbeid.

Galjaard, David

1 Oude computer met internet

De flexplek: Een groot pand uit 1962, middenin Amsterdam-West. Prima te bereiken met het openbaar vervoer en de fiets, met de auto is het lastiger. Er worden twee relatief kleine, rustige kantoortjes van twaalf vierkante meter aangeboden voor beginnende ondernemers voor vijfentwintig euro per dagdeel.

In iedere ruimte staan een vast bureau met een verstelbare stoel, een telefoon en een oude computer met onbeperkt internet. De muren zijn wit met grijs en er hangen semiabstracte schilderijtjes. Tussen de lamellen voor de ramen is de Westertoren zichtbaar. Gebruik van de vergaderruimte op de vierde verdieping is inbegrepen. Er is een keukentje voor koffie en eten en een groot balkon met prachtig uitzicht op markthallen en windmolens, maar de deur is op slot. Op de krappe binnenplaats is parkeerruimte gereserveerd.

Het oordeel: „Dat je hier alleen zit is jammer. Als beginnende zzp’er heb je juist behoefte aan anderen in je werkomgeving. Samen werken zonder woorden te wisselen werkt al. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat mensen die samen kunst bekijken meer ervaren, en hun ervaring positiever beoordelen.

„Ik mis hier kleur. Mensen werken graag in een omgeving met uitstraling. En ik mis planten. Het is aangetoond dat die creativiteit en productiviteit bevorderen. Dat balkon zou ik bij de ruimtes betrekken. Uitzicht is belangrijk, het liefst op groen. Deze ruimtes zijn prima als je je wilt concentreren. Voor netwerken, bellen of brainstormen zijn ze minder geschikt.”

Bedrijvencentrum Westerpark

Donker Curtiusstraat 7, Amsterdam

2 Kleurrijke indianenportretten

De flexplek: Een oud schoolgebouw in Sloten, te ver van het centrum om te fietsen, maar goed bereikbaar via bus en tram en vlakbij de A10 en met ruime parkeergelegenheid. Er is voor veertig uur per maand aan ruimte te huur voor tweehonderd euro per maand of twintig euro per dagdeel.

De werkplekken, twee van vijfentwintig en zes van vijftien vierkante meter, zijn afgescheiden met schotten met vaste bureaus en verstelbare stoelen. Door grote ramen komt veel licht, aan de witte muren hangen kleurrijke indianenportretten. Bij de receptie ligt een hond en er is een bar. Computers en telefoon zijn afwezig. Snel internet en koffie zijn inbegrepen.

Eigenaar Emiel Faijdherbe: „Als je veel onderweg bent en rustig met klanten wilt zitten, of moeite hebt thuis te werken, met vrouw en kinderen erbij, kun je hier terecht.”

Het oordeel: „Er zijn twee soorten zzp’ers: frisse jonge starters, die op zolder beginnen met alleen een idee, en ervaren mensen, die genoeg kennis hebben vergaard in dienstverband om voor zichzelf te beginnen. Dit lijkt een een prima plek voor type twee, bijvoorbeeld mensen die regelmatig in Amsterdam komen voor klanten, maar buiten de Randstad wonen.

„De ruimtes zijn groot en open. Er is variatie en er staan planten. Verstelbare bureaus met een zwengeltje zou ideaal zijn, maar verstelbare stoelen doen al veel goed. Uit ons onderzoek blijkt dat flexwerkers heel handig zijn met aanpassen van werkplekken. Ze zitten meestal beter dan mensen met een vaste werkplek.”

Basic Kantoor (BK)

Ditlaar 7, Amsterdam

3 Vieze wasbakken op het toilet

De flexplek: In een van de kantoortorens boven Hoog Catharijne, prima bereikbaar met auto, fiets en het openbaar vervoer. De 21 beschikbare werkplekken zijn gratis. Flexwerkers zijn hier ‘human capital’: ze creëren een prettige sfeer voor de betalende klanten, en tegelijkertijd maken ze reclame op hun blogs en Twitter.

De flexplekken bestaan uit smalle, vierkante glazen tafeltjes. Dit zonder computer of telefoon, maar met onbeperkt internet en koffie. De tafeltjes staan in een hal, tussen een grote, rumoerige lounge waar veel jonge mensen netwerken. Hier worden ‘comfortabele trainingszalen en meetinglounges’ per stoel verhuurd.

Jeroen Roverts, commercieel verantwoordelijke: „Onze software doet het reserveringswerk en de rest outsourcen we.” Dat outsourcen ook nadelen heeft, blijkt uit de vieze wasbakken op het toilet en het ontbreken van handdoekjes.

Het oordeel: „Gratis flexplekken en de mogelijkheid om elkaar in een lounge te ontmoeten voorzien in een grote sociale behoefte. Als aanlandwerkplek, tussen twee vergaderingen in, is het minder geschikt. Uit ons onderzoek blijkt dat rumoer niet stoort bij het uitvoeren van simpel werk. Bij concentratie is stilte beter.

„Je kunt hier geen klanten ontvangen. Dan moet je een zaaltje huren, en dat is duur voor starters. Brainstormende gezelschappen kan ik aanraden hier te verblijven. Uit onderzoek blijkt dat na twintig minuten brainstormen zonder nieuwe prikkels, de creativiteit verdwijnt. Even een kopje koffie halen in zo’n hal vol jonge mensen is dan ideaal.”

Seats2Meet (S2M)

Moreelsepark 65, Utrecht

4 Vrolijk behangetje aan de muur

De flexplek: Een prachtig pand in hartje centrum, prima bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Parkeren is lastiger. In het pand zijn 26 flexplekken op driehonderd vierkante meter, voor maximaal vijftig personen voor 195 euro per maand voor onbeperkt werken. Daar bij is inbegrepen: een wifi-netwerk, luxe koffie, printen, scannen, kopiëren, vergaderzalen, een dakterras en een loungeruimte.

Er is keuze uit werktafels, banken en concentratieplekjes bij de muur. Ondernemer Bert Fransen, medeoprichter: „Sommige zzp’ers vinden 195 euro per maand duur, vergeleken met het gratis van S2M. Maar wij zijn geen zoete inval, we bouwen liever aan duurzame werkrelaties. Igluu is een club voor serieuze werkers. Daarom verwachten we ook dat je voor een half jaar tekent, als de maand proeftijd je bevallen is. We zitten voor 80 procent vol.”

Het oordeel: „Dit is weer een plek voor startende zzp’ers die al wat verder zijn, en 195 euro per maand van hun omzet kunnen missen. Ik zie ook hier geen verstelbare tafels. De stoelen zijn dit wel. Het valt op dat er verschillende werkplekken zijn, met plekken waar je je kunt afzonderen. Dat is goed voor de productiviteit.

„Er is gezorgd voor een huiselijke sfeer. De banken staan tegen een vrolijk behangetje, dat helpt bij sociale interacties en bevordert de teamsfeer. Igluu heeft wat meer stijl dan S2M. Daar betaal je graag voor. En dat je een maand op proef mag, is garantie voor tevredenheid, Het geeft mensen het gevoel dat ze serieus worden genomen.”

Igluu, WorkSpace for Professionals

Jansdam 2a, Utrecht (binnenkort in Den Haag)

    • David Galjaard
    • Sam Gerrits