Strijd Somalië reikt tot Minneapolis

In de VS zijn 14 personen aangeklaagd voor steun aan een radicale strijdgroep in Somalië. Ze zijn allemaal afkomstig uit de grote Somalische gemeenschap in de stad Minneapolis.

De teller staat inmiddels op veertien, het aantal personen dat in de Verenigde Staten is aangeklaagd voor het doorlopen van opleidingskampen voor extremisten in Somalië, of van het rekruteren, trainen en sponsoren van jonge Somalische immigranten uit Minneapolis voor de strijd in het Oost-Afrikaanse land. De aanklachten komen in een periode van groeiende vrees bij westerse en Afrikaanse inlichtingendiensten, dat het onbestuurbare Somalië uitgroeit tot een vrijplaats voor (buitenlandse) strijders en terroristen.

Justitie in de VS maakte afgelopen maandag de jongste aanklachten openbaar. Acht personen werden beschuldigd van het ondersteunen van activiteiten voor Al-Shabaab, een radicaal-islamitische strijdgroep die door de VS is aangemerkt als terroristische organisatie. Een van deze acht is Mohamud S.O., de 43-jarige Somaliër die op 8 november werd aangehouden in een asielzoekerscentrum in Dronten. S. O., die volgens de Amerikanen de aankoop van wapens heeft gefinancierd en jongeren heeft geronseld voor reizen naar Somalië, verblijft in afwachting van zijn uitlevering aan de VS in een Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

De aanklachten in de VS roepen vragen op over de rol van de omvangrijke Somalische diaspora in het conflict in Somalië zelf. Honderdduizenden Somaliërs zijn, mede als gevolg van de al bijna twintig jaar durende chaos in hun thuisland, verspreid geraakt over Afrikaanse en westerse landen. De grootste Somalische groep in de VS – naar schatting 70.000 personen – leeft in Minnesota, de staat waar Minneapolis in ligt. Uit deze stad zijn sinds eind 2007 ongeveer twintig Somalisch-Amerikaanse mannen vertrokken om te vechten voor Al-Shabaab, zo hebben de Amerikaanse autoriteiten verklaard. Ook verdachte S.O. heeft in Minneapolis gewoond. Een oudere broer vertelde vorige week in de Volkskrant dat S.O. er is „ingeluisd” door de „werkelijke leiders” die de grootste moskee in Minneapolis gebruikt zouden hebben voor hun inspanningen voor Al-Shabaab.

Van de veertien in de VS aangeklaagde personen hebben er vier inmiddels schuld bekend. Algemeen wordt er van uitgegaan dat een van de oorspronkelijke rekruten, de 26-jarige Shirwa Ahmed, zichzelf in oktober vorig jaar opblies in Puntland, de semi-autonome regio in het noorden van Somalië. Ahmed geldt als de eerste zelfmoordterrorist ooit uit de VS.

Voor de Somalische president Sheikh Ahmed waren de ontwikkelingen in Minneapolis aanleiding om begin vorige maand, na een bezoek aan de Amerikaanse regering in Washington, een speciaal bezoek aan de stad te brengen. Sheikh Ahmed, wiens door het Westen erkende regering ernstig ondermijnd wordt door Al-Shabaab, riep zijn landgenoten op om waakzaam te zijn voor jongeren die zich laten overhalen om af te reizen naar trainingskampen in Somalië.