Saab met opheffen bedreigd nu koop mislukt

Het Zweedse automerk Saab houdt mogelijk volgende week op te bestaan nu de geplande verkoop door het noodlijdende General Motors niet doorgaat. Een kleine Zweedse fabrikant van luxe auto’s zou Saab overnemen, maar ziet daar alsnog vanaf. Begin volgende week beslist GM’s raad van bestuur over de toekomst van het ruim zeventig jaar oude merk.

De onverwachte mislukte verkoop van Saab is de vierde complicatie met onrendabele merken op rij voor General Motors. Om in aanmerking te komen voor miljarden aan overheidssteun moest GM zich begin dit jaar verplichten de helft van de merken af te stoten.

In eerste instantie zou ook Saab ophouden te bestaan, maar het Zweedse Koenigsegg toonde interesse in het bedrijf met 4.000 werknemers. Koenigsegg heeft maar 45 werknemers en produceert nog geen 25 auto’s per jaar.

Koenigsegg maakte gisteren bekend alsnog af te zien van de overname. GM leek de aankondiging niet verwacht te hebben en benadrukte „in goed vertrouwen” te hebben onderhandeld en nu „teleurgesteld” te zijn. In 1990 betaalde GM 600 miljoen dollar voor de helft van het daarna jarenlang verlieslijdende Saab, tien jaar later werd de andere helft gekocht voor nog eens 125 miljoen dollar. Het is onbekend hoeveel Koenigsegg zou betalen, maar de Europese Investeringsbank en de Zweedse overheid hadden zich voor 600 miljoen dollar aan de overname gecommitteerd. Zweden zegt nu het merk niet langer te steunen.

Aan Saabs mislukte overname is een aantal complicaties met andere GM-merken voorafgegaan. Afgelopen september zag de Amerikaanse autodealer Roger Penske af van een geplande aankoop van automerk Saturn. Direct daarop hield het merk op te bestaan.

Recentelijk besloot General Motors het Duitse Opel toch niet aan een Canadees-Russisch consortium te verkopen, dit tot woede van de Duitse overheid die Opel financieel heeft bijgestaan. GM heeft de lening van 1,5 miljard euro inmiddels terugbetaald aan Duitsland, maakte de Duitse regering gisteren bekend.

Ook de verkoop van het automerk Hummer aan een Chinese fabrikant van trucks voor wegonderhoud is op last van de Chinese regering uitgesteld.

Vorig jaar verkocht Saab wereldwijd 9.300 auto’s, ruim een tiende daarvan in de VS. Het mogelijk sluiten van het bedrijf is door de beperkte omvang vergeleken met andere merken relatief goedkoop voor General Motors.

Lees reportages over de Amerikaanse auto-industrie op nrc.nl/minder