Restitutie roofkunst ruimhartig

De zogenoemde Restitutiecommissie heeft ruimere opvattingen over teruggave van in de oorlog geroofde kunst dan de regering in haar beleid heeft vastgelegd. Dat schrijft Katja Lubina die hierop vanochtend aan de Universiteit Maastricht is gepromoveerd.

De Restitutiecommissie behandelt verzoeken van oorlogsslachtoffers of hun erfgenamen over teruggave van geroofde of onder dwang afgestane kunst tijdens WOII. De commissie adviseert de regering over teruggave van kunst aan verzoekers. Die adviezen worden in de regel opgevolgd. De commissie adviseerde ook tot teruggave in gevallen waarover al door een bevoegde Nederlandse instantie was geoordeeld, maar waarover volgens haar de „historische inzichten” zijn veranderd. De regering heeft beroep op veranderde inzichten afgewezen.

Volgens Lubina is het advies tot teruggave van de Goudstikkercollectie (2006) aan de erven-Goudstikker te ver doorgeschoten.

Teruggave te snel: pagina 7