PVV: donateurs moeten anoniem blijven

Sympathisanten van de Partij voor de Vrijheid die geld willen doneren worden hierin „belemmerd” indien zij dat alleen onder naam en toenaam mogen doen. Dat zei Tweede Kamerlid Brinkman (PVV) gisteravond tijdens een debat over de begroting van Binnenlandse Zaken. Hij noemde het „te gek voor woorden” dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) wil dat partijen voortaan de namen van particuliere gevers publiceren.

Brinkman kwam hierover gisteravond fors in aanvaring met D66 en GroenLinks. Zij vinden dat de PVV transparant moet zijn, ook over geld dat via stichtingen binnenkomt. De PVV’er kaatste de bal terug: volgens hem maakt D66-fractieleider Pechtold „mooie sier” met „hypocriet en creatief boekhouden”, want de partij heeft in haar eigen jaarrekening „niets gespecificeerd”. Brinkman: „Dus ga ons nou niet de les lopen lezen, kijk eerst naar jezelf.”

D66 en GroenLinks zijn voor transparantie om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Kamerlid Azough (GroenLinks): „Uw partij zegt altijd tegen de burger: als u niets te verbergen heeft, heeft u niets te vrezen. Waarom is dat niet op uzelf van toepassing?” Volgens Brinkman komt dat doordat de PVV „extreem-rechts” en „fascistisch” wordt genoemd. „Stel: uw buurman wil 2.000 euro schenken aan de PVV. Maar hij wil ook zijn buurvrouw te vriend houden, want die geeft altijd zijn plantjes water als hij op vakantie is. En die buurvrouw noemt de PVV extreem-rechts en fascistisch. Dan wil hij wel doneren, maar niet met naam en toenaam.”

GroenLinks vroeg Ter Horst haast te maken met haar wetsvoorstel. Hoewel er formeel nog geen voorstel ligt, zijn er al wel een paar veranderingen bekend. Zo zal een particulier maximaal 25.000 euro per jaar mogen geven. Voor een anonieme gever is het maximum 700 euro. Vooral de kleinere partijen zijn hier fel op tegen. Zij krijgen relatief grote bedragen van een kleine groep particuliere gevers. Minister Ter Horst reageert morgen.