Problemen met Haagse afgesloten straten

Verkeersopstoppingen, technische storingen en aanrijdingen met ‘pollers’. De eerste dagen van het vrijdag in werking getreden verkeerscirculatieplan (VCP) dat de binnenstad van Den Haag autoluw moet maken, zijn niet vlekkeloos verlopen. Maar daar had de gemeente vooraf rekening mee gehouden, zegt een woordvoerder.

Vooral de eerste dag (vrijdag) van het VCP deden zich de nodige problemen voor. De pollers (paaltjes die straten afsluiten voor het doorgaande verkeer) gingen voor een aantal bussen en hulpdiensten niet automatisch naar beneden, zoals de bedoeling was.

Ondanks een uitvoerige informatiecampagne zijn veel mensen niet op de hoogte van de wegafsluitingen. De Paviljoensgracht blijkt het grootste probleempunt. De verkeersregelaars daar hebben volgens de gemeentewoordvoerder „het nodige te verduren gehad”, zoals scheldpartijen. „Als je lang vast staat, kan dat tot irritatie leiden.” De gemeente heeft vrijdagmiddag en zaterdagochtend extra borden laten plaatsen om de wegafsluitingen duidelijker aan te geven.

Het VCP moet de Amsterdamse Veerkade en Stille Veerkade, die behoren tot de vuilste straten van het land, van autoverkeer ontlasten en de binnenstad aantrekkelijker maken. Sommige straten, zoals de Boekhorststraat, hebben zoals verwacht te maken met meer verkeer. De afgelopen dagen stonden in en rond het Haagse centrum veel files, al had dat ook te maken met het slechte weer. Volgens de gemeentewoordvoerder gaat het inmiddels al wel „iets beter dan de eerste dagen”. Zij roept automobilisten op hun „geduld te behouden”.