Obama zinspeelt op extra troepen

De Amerikaanse president Obama wil het „karwei afmaken” in Afghanistan na acht jaar oorlog. Dat heeft hij gisteren gezegd op tijdens een persconferentie met de Indiase premier Singh. Obama’s uitspraak is een indicatie voor het besluit dat hij zal nemen over troepenversterkingen in Afghanistan. Obama zei dat hij daarover snel een beslissing zal nemen. Die zal hij waarschijnlijk volgende week dinsdag bekendmaken tijdens een televisietoespraak. Amerikaanse media melden dat de president van plan is om 34.000 extra militairen naar Afghanistan te sturen. De hoogste commandant in Afghanistan heeft om 40.000 militairen extra gevraagd. Obama zei dat de herziening van het Amerikaanse beleid in Afghanistan „zeer nuttig” is geweest. Hij benadrukte dat het in het belang van de Verenigde Staten is om er voor te zorgen dat Al-Qaeda en zijn bondgenoten Afghanistan niet als thuishaven kunnen gebruiken. (BBC, AP, Reuters)