Nederland kort

Pedoseksueel vecht nieuw gebiedsverbod in Heuvelrug aan

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Eindhovense pedoseksueel Sytze van der V. heeft ook een gebiedsverbod gekregen in Utrechtse Heuvelrug. Hij is gisteren vetrokken uit deze gemeente, maar hij vecht het verbod aan. Vandaag dient voor de rechtbank in Utrecht een kort geding. De Eindhovense burgemeester Van Gijzel wilde Van der V. al in oktober uit zijn stad weren, omdat de pedoseksueel na het uitzitten van celstraf toezicht weigerde. Van Gijzel vreesde voor de openbare orde. De rechter vond dat niet overtuigend en schrapte het verbod. Omdat Van der V. via de gemeente geen woning vond, ging hij toch weg uit Eindhoven. Burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug (Doorn, Driebergen, Leersum, Maarn) denkt dat ‘zijn’ gebiedsverbod wel mag. In Eindhoven ging het om veronderstelde bedreiging van de man, Utrechtse Heuvelrug voert vrees voor recidive als grond aan. De reclassering acht het risico op een nieuw zedendelict groot, omdat Van der V. rondzwerft.

Journaliste had geen staatsgeheimen

Amsterdam. De rijksrecherche en het Openbaar Ministerie (OM) hebben geen staatsgeheime documenten van de inlichtingendienst AIVD gevonden bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Dat zei haar advocaat Victor Koppe gisteren. Zowel de papieren die thuis bij haar in beslag zijn genomen als de bestanden op de ingenomen computers bevatten volgens hem geen staatsgeheimen. Omdat de verslaggeefster formeel ook verdachte is in de zogenoemde ‘lekzaak’, heeft Koppe het OM inmiddels verzocht de vervolging van Van der Graaf te stoppen. Justitie verdenkt een medewerkster van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en haar partner van het lekken van staatsgeheime informatie aan de verslaggeefster. (ANP)

Boeren klagen over nieuwe landmeting

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Ruim honderd boeren hebben geklaagd bij minister Verburg (Landbouw, CDA) over nieuwe metingen van hun land. Deze metingen, onder meer gebaseerd op satellietbeelden, zouden uitwijzen dat het land van sommige boeren 10 tot 15 procent kleiner is. Daardoor zouden zij minder recht op subsidies hebben, en bovendien zouden zij meer mest moeten afvoeren van hun bedrijf. Tot voor kort werd de grootte van de 750.000 percelen bepaald op grond van cijfers van het Kadaster. De Europese Commissie eist echter dat voor perceelsmetingen in alle lidstaten satellietbeelden worden gebruikt. Daarbij worden sloten en houtwallen niet meer meegerekend.

ANWB wacht met standpunt heffing

Den Haag. De ANWB vindt een discussie over de kilometerheffing niet zinvol zolang het spitstarief, een onderdeel daarvan, niet bekend is. „Zolang wij de hoogte van het spitstarief niet weten, kunnen wij de gevolgen voor de automobilist niet beoordelen”, zei ANWB-directeur Guido van Woerkom gisteren. De ANWB is een belangrijke partij voor het draagvlak voor de kilometerheffing in de samenleving. „Er is een aanlooptijd van 10 jaar geweest voor het wetsvoorstel er lag. Wij nemen nu de tijd om het goed te beoordelen”, zei een woordvoerder. (ANP)

Vondst dode honden in bos bij Lelystad

LELYSTAD. In een bos bij Lelystad zijn gisteren negentien dode honden aangetroffen. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) vond de stoffelijke overschotten na een melding van de politie. Het gaat om honden van verschillende rassen. Het is nog niet duidelijk hoe de dieren zijn doodgegaan; wel dat ze er nog niet lang lagen. (ANP)