Nederland & Europa kort

Leraren in Europa willen zelf meer opleiding krijgen

BRUSSEL. Ruim de helft van de leraren in de Europese Unie wil zelf meer opleiding krijgen, bleek gisteren uit onderzoek onder leiding van professor Jaap Scheerens van de Universiteit van Twente. Lesroosters zijn echter een grote hindernis voor meer scholing. Een oplossing kan zijn om bijscholing op te nemen in het lesrooster, staat in het rapport in opdracht van de Europese Commissie. „Als we onderwijs van goede kwaliteit willen, is het cruciaal dat we onze leraren optimale kansen bieden hun vaardigheden te ontwikkelen. Niet alleen aan het begin, ook tijdens hun loopbaan”, zei eurocommissaris Maros Šefcovic (Onderwijs). (ANP)

Industrie in eurozone krijgt weer meer werk

Luxemburg. De industriële sector in de eurozone heeft in september meer opdrachten binnengekregen dan in augustus. Dat maakte het Europese bureau voor de statistiek Eurostat gisteren bekend. Het aantal nieuwe orders in de zestien landen met de euro was 1,5 procent hoger dan in augustus, dat is meer dan werd verwacht. In de hele EU nam het aantal opdrachten met 1,7 procent toe. Er is echter nog altijd flink minder werk dan vorig jaar. (ANP)