Misschien nog Europa League

AZ speelde gisteren op eigen veld gelijk tegen Olympiakos Piraeus (0-0).

De bekritiseerde Romero herstelde zich, maar kon uitschakeling niet voorkomen.

WFA80T:AZ-OLYMPIAKOS FC:ALKMAAR;24NOV2009-24-11-2009 VOETBAL CHAMPIONS LEAGUE AZ-OLYMPIAKOS FC: ALKMAAR Jeremian lens in actie voor AZ foto:Petra Hauwert WFA/ph/str.Petra Hauwert WFA PETRA HAUWERT

Sergio Romero beloofde na de twee opzichtige fouten van afgelopen weekeinde tegen Roda JC dat tegen Olympiakos Pireaus de oude versie van hem weer te zien zou zijn. De doelman bleef gisteravond in elk geval zonder tegendoelpunt, maar omdat AZ zelf ook niet scoorde, is de ploeg uit Alkmaar uitgeschakeld in de Champions League.

Was Romero (22) vorig seizoen een van de bepalende spelers van de ploeg die landskampioen werd, de afgelopen weken oogde hij onzeker. Zo werd hij in de competitiewedstrijd tegen Ajax verrast door een afstandsschot van Urby Emanuelson en reageerde hij in het Champions-Leagueduel met Arsenal te laat op een niet al te hard schot van Cesc Fabregas. Romero sprak behalve met AZ-trainer Ronald Koeman ook over zijn vormgebrek met de Argentijns bondscoach Diego Maradona, die van hem een international maakte.

Beide coaches spraken vooralsnog hun vertrouwen uit in de kwaliteiten van de atletische doelman, die in maart zijn hand brak toen hij uit boosheid over een verloren KNVB-bekerduel tegen een muur sloeg. Ook eredivisietrainers Mario Been (Feyenoord) en Ron Jans (FC Groningen) roemden gisteren voor de camera van de NOS nog het talent van Romero. Maar zij spraken ook over de gemakzucht en het concentratieverlies die de Argentijn soms parten spelen.

Koeman overwoog na de blunders van Romero in Kerkrade tegen Olympiakos reservedoelman Joey Didulica op te stellen. „Iedereen verdient vertrouwen, zeker een keeper”, verklaarde Koeman maandag zijn uiteindelijke keuze voor de Argentijn. „Ik denk dat Sergio wel wat gewend is bij de nationale ploeg. Daar staat hij wat meer onder druk dan hier in Nederland.” De trainer voegde toe dat een keeper op de leeftijd van Romero nog niet volmaakt of compleet kan zijn.

Het keepersdilemma kwam voor de technische staf op een ongelukkig moment. Met twee punten uit vier duels wist de nummer zes van de eredivisie dat het alleen bij een zege op Olympiakos uitzicht zou houden op ‘overwintering’ in de Champions League. AZ moest het stellen zonder de geblesseerde Mounir El Hamdaoui en Kew Jaliens. Koeman gunde Pontus Wernbloom en Sébastien Pocognoli een basisplaats, ten koste van Maarten Martens en Simon Poulsen.

AZ bleek in de eerste helft zeker gelijkwaardig aan Olympiakos, dat het eerste onderlinge duel met 1-0 had gewonnen. De aanhang in Alkmaar bezorgde Romero een opsteker door luid te applaudisseren bij diens eerste balcontact. Hoewel de ploeg van de Braziliaanse trainer Zico voor rust vier corners kreeg en AZ geen, waren de betere kansen voor de thuisploeg. Aanvoerder Stijn Schaars schoot van buiten het strafschopgebied naast, spits Jeremain Lens gleed de bal in het zijnet na een pass van Brett Holman.

De vervanger van de geblesseerde El Hamdaoui was de gevaarlijkste aanvaller van AZ. Met zijn snelheid en behendigheid kwam hij nog twee keer tot een serieuze doelpoging. Aan de andere kant waren vooral Jaouad Zairi en Konstantinos Mitroglou dreigend, maar mede door optreden van Romero, die geen moeite had met de door de wind ‘dwarrelende’ ballen, kwam Olympiakos niet tot scoren.

In de tweede helft probeerde AZ de regie naar zich toe te trekken, omdat een gelijkspel niet toereikend zou zijn. De thuisploeg kreeg niet echt uitgespeelde kansen, maar kwam in het kwartier na rust tot vier schoten op het doel van de Griekse kampioen. Wernbloom was met een van richting veranderd schot het dichtst bij een doelpunt, maar de ervaren doelman Antonios Nikopolidis redde knap.

Met twee wissels – Graziano Pellè voor Dembélé en Ari voor Holman – probeerde Koeman Olympiakos nog meer onder druk te zetten. De beste kans in het vervolg was echter voor Olympiakos’ Leonardo, wiens schot werd gepareerd door Romero. AZ speelde in de slotfase te gehaast om nog gevaarlijk te worden. De ploeg van Koeman rest de strijd om de derde plaats, die goed is voor een plek in de Europa League. Daarvoor moet AZ in Luik van Standard winnen.

    • Michiel Dekker