Kroes wordt eurocommissaris ICT

Neelie Kroes wordt ook de komende vijf jaar Europees commissaris. Nederland heeft haar gisteren voorgedragen. In de nieuwe Commissie wordt ze belast met het beleid voor ICT en Telecom en is ze een van de vicevoorzitters.

De samenstelling van de uit 27 leden bestaande Commissie is een zaak van de voorzitter José Manuel Barroso. Maar daarover vindt wel vooroverleg plaats met de lidstaten waaruit de kandidaten afkomstig zijn. Premier Balkenende wilde pas met een definitieve voordracht komen als zeker was dat Nederland opnieuw een zware portefeuille zou krijgen.

De afgelopen vijf jaar was Kroes Europees commissaris voor mededinging en daarmee een van de belangrijkste leden van de de Commissie. Voorzitter Barroso voelt er weinig voor om mensen op dezelfde post te benoemen. Bovendien hadden andere landen hun oog laten vallen op deze invloedrijke portefeuille.

De 68-jarige Neelie Kroes is lid van de VVD. Twee weken geleden beklaagde zij zich er nog over in televisieprogramma Buitenhof dat zij om „partijpolitieke redenen” niet voor herbenoeming in aanmerking kwam. In kleine kring liet ze zich ontvallen dat ze overtuigd was dat het CDA de Nederlandse plaats in de Commissie zou opeisen. Haar voorganger Frits Bolkestein was ook VVD’er.

Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer reageerden gisteren enthousiast op voordracht van Kroes. CDA’er Pieter van Geel: „Dit bewijst dat wij in het belang van het land denken, en dat wij geen partijpolitieke spelletjes spelen. Kroes is een prima keuze.” Rutte, partijgenoot van Kroes, zei dat Balkenende „de beste keuze” heeft gemaakt. Ook PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer sprak van „goed nieuws”.

Met de voordracht van Kroes, zijn nu nagenoeg alle kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie bekend. Volgens bronnen rond Barroso is hij van plan volgende week officieel bekend te maken wie welke post krijgt.

Krijgt Kroes met ICT inderdaad een zware portefeuille? Dat valt tegen. Lees meer op pagina 10