Kramer ontbreekt in VS en Canada op de 1.500 meter

Sven Kramer heeft zich vanmorgen bij een skate-off in Heerenveen op de 1.500 meter niet geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden in Calgary en Salt Lake City in december. De heerser op de vijf en de tien kilometer werd in 1.47,55 derde, achter de Control-ploeggenoten Simon Kuipers (1.46,25) en Kjeld Nuis (1.46,68). De kansen van Kramer om mee te doen aan de 1.500 meter bij de Olympische Spelen in Vancouver zijn daarmee fors verkleind.

De sterk bezette skate-off, in een vrijwel leeg Thialf, is een belangrijke tussenstap op weg naar Vancouver 2010. Schaatsers die zich eerder niet plaatsten voor de wereldbekerwedstrijden kunnen dat nu in een herkansing alsnog doen. In Calgary en Salt Lake City vallen olympische kwalificaties te verdienen, die eind december bij het olympisch kwalificatietoernooi kunnen leiden tot aanwijzing voor de Spelen. Bovendien maakt de internationale schaatsunie ISU na de races in Noord-Amerika een ranglijst op, die bepaalt wie in Vancouver in de gunstige laatste groep wordt ingedeeld bij de loting.

Vooral op de 1.500 meter is de concurrentie in Nederland hevig. Naast de al geplaatste Mark Tuitert, Stefan Groothuis en Rhian Ket deden vanmorgen vijf schaatsers mee die al eens een wereldbekerwedstrijd wonnen. Voor routinier Erben Wennemars was de angel vooraf al uit de skate-off gehaald. Sportkoepel NOC*NSF veranderde gisteren in overleg met de schaatsbond de selectienormen, waardoor de wereldkampioen van 2003 alsnog een olympische kwalificatie kreeg. Vanmorgen eindigde Wennemars in 1.49,06 in de achterhoede.

Bij de vrouwen plaatsten Elma de Vries (1.58,67) en Marrit Leenstra (1.59,90) zich op de 1.500 meter voor de wedstrijden in Noord-Amerika. De eerste van twee ritten over 500 meter werd bij de mannen gewonnen door Simon Kuipers in 35,64 en bij de vrouwen door Laurine van Riessen in 39,07. Morgen volgt de tweede race om twee plaatsen voor de wereldbeker. Verder staat één plek op de 1.000 meter (mannen en vrouwen), 3.000 meter (vrouwen) en 5.000 meter (mannen) op het spel.