Kort nieuws Sport

Zwemster Veldhuis mist Swim Cup door zwangerschap

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 nov. - Zwemster Marleen Veldhuis (30) kan wegens zwangerschap komend weekeinde niet meedoen aan de Swim Cup in Eindhoven. Dat heeft ze bevestigd tegenover het sportmagazine Sportweek, dat het nieuws vanochtend meldde op zijn website. Veldhuis zei in een reactie, dat ze dertien weken zwanger is en op 1 juni is uitgerekend. „Ik ben er heel blij mee. Dit is een geplande zwangerschap, mijn man en ik wilden dit heel graag.” Veldhuis denkt nog niet aan stoppen. Na de bevalling wil ze terugkeren op het hoogste niveau. De zwemster heeft de ambitie om in 2012 mee te doen aan de Olympische Spelen in Londen. Daarover zei ze op de site van Sportweek: „Het is een enorme uitdaging, maar veel sporters zijn mij voorgegaan, zoals Edith van Dijk en Kim Clijsters. Maar ook als er geen voorbeelden waren, had ik het gedaan. Dan was ik zelf het voorbeeld geweest.” Veldhuis is bij inspanningen snel vermoeid en acht deelname aan wedstrijden voorlopig zinloos.

Contract Ajax met voetbalbond China

Peking, 25 nov. - Ajax wordt de officiële partner van de jeugdopleiding van de Chinese voetbalbond. De Amsterdamse club tekende daarvoor gisteren een contract voor drie jaar. Commercieel directeur Henri van der Aat ondertekende de verbintenis in Peking. De jeugdtrainers van de Chinese bond krijgen nu inzicht in de opleidingsmethodiek van Ajax. Ook komt er jaarlijks een delegatie coaches uit China naar Amsterdam. Verder gaat Ajax een oefenwedstrijd spelen tegen de nationale ploeg of het olympisch elftal van China. (ANP)

Mogelijk terugkeer ‘Dakar’ naar Afrika

Parijs, 25 nov. - De kans bestaat dat de Dakar Rally in 2011 terugkeert naar Afrika. Dat zei directeur Etienne Lavigne gisteren. De race wordt tot en met 2010 gehouden in Argentinië en Chili. De Dakar Rally werd tot en met 2007 in Noord-Afrika verreden, met de Sahara als scherprechter en de Senegalese hoofdstad Dakar traditioneel als finishplaats. In 2008 blies de organisatie de rally op het laatste moment af. Terreurgroepen zouden het hebben gemunt op de karavaan. Het is volgens Lavigne ook een optie de rally afwisselend in Zuid-Amerika en Afrika te houden. (ANP)

Dopingnetwerk in Spanje opgerold

Madrid, 25 nov. - De Spaanse politie heeft een dopingnetwerk opgerold en daarbij twaalf verdachten opgepakt. Onder hen zijn apothekers en artsen die verboden middelen als epo en groeihormoon aan sporters zouden hebben verkocht. De Spaanse snelwandelaar Francisco Javier Fernández, tweevoudig Europees kampioen en winnaar van olympisch zilver in Athene 2004, zou bij de zaak betrokken zijn. Hij zelf ontkent dat. (ANP)

Volleybal: Longa moet overspelen

Nieuwegein, 25 nov. - De volleybalsters van Longa ’59 moeten twee wedstrijden in de Nederlandse A-League overspelen, omdat de niet speelgerechtigde Russin Joelia Esina werd opgesteld. De tegenstanders hebben het recht af te zien van het overspelen. Dit moeten de clubs binnen zeven dagen laten weten. (ANP)

Wielerploeg verrast door vertrek Beppu

Rijswijk, 25 nov. - De leiding van de wielerploeg Skil-Shimano heeft met verbazing kennisgenomen van de presentatie van de Japanse renner Fumiyuki Beppu bij het team RadioShack, de nieuwe ploeg van Lance Armstrong. Volgens manager Iwan Spekenbrink heeft Beppu nog een contract bij de Nederlandse ploeg. (ANP)

Aprilia trekt zich terug uit Moto2

Milaan, 25 nov. - De Italiaanse motorfabrikant Aprilia trekt zich terug uit de nieuwe motorsportklasse Moto2. Aprilia weigert de verplichte 600cc-motorblokken van Honda in zijn machines in te bouwen. De motoren van Aprilia domineerden de afgelopen jaren het WK in de 250cc, de klasse die na dit seizoen verdwijnt. (ANP)