Kort nieuws Kunst

Rijk moet vier geroofde werken teruggeven

Den Haag, 25 nov. - Het Rijk moet vier kunstwerken teruggeven aan de erfgenamen van de voormalige eigenaren. Dat oordeelde de Restitutiecommissie woensdag. De commissie adviseert de minister van Cultuur over claims op kunst die de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog hebben geroofd en die nu in Nederlands bezit is. Het gaat om vier schilderijen, waaronder één aquarel. Ze zijn nu in het bezit van het Instituut Collectie Nederland ofwel in bruikleen bij musea. De Restitutiecommissie gaf een oordeel over vier claims op in totaal 33 kunstwerken uit de Rijkscollectie. De commissie concludeerde dat Eduard Hollander, een joodse advocaat uit Den Haag, de oorspronkelijke eigenaar was van de aquarel Paarden bij een stal van Wouter Verschuur II. In een tweede zaak oordeelde de commissie dat twee schilderijen terug moeten naar de erfgenamen van de joodse econoom en verzamelaar Wilhelm Mautner uit Amsterdam. Het betreft de werken Het kantoor van een belastinginner, een kopie naar Pieter Brueghel II, en De onthoofding van Johannes de Doper van F. Timmermann. (ANP)

Crisis ernstig voor kunstenaars VS

Door onze correspondent

New York, 25 nov. - Amerikaanse kunstenaars zijn harder geraakt door de economische crisis dan tot nu toe verondersteld was. Nieuw onderzoek toont aan dat het afgelopen jaar meer dan de helft van alle Amerikaanse kunstenaars er financieel op is achteruitgegaan. Tweederde van de Amerikaanse kunstenaars verdiende vorig jaar minder dan 40.000 dollar (ongeveer 25.000 euro). Volgens de onderzoekers is het inkomen van een vijfde van de twee miljoen kunstenaars in de VS dit jaar met de helft teruggelopen. Voor ruim 40 procent van de ondervraagde Amerikaanse kunstenaars geldt dat ze nog geen vijfde van hun inkomsten uit de kunst halen.

Franse first lady in film Woody Allen

parijs, 25 nov. - De Franse presidentsvrouw Carla Bruni-Sarkozy gaat spelen in een nieuwe film van Woody Allen. „Woody Allen belde me voor een rol in zijn volgende film. Ik weet niet welke, maar ik heb ‘ja’ gezegd”, zo tekent persbureau AFP op. Bruni-Sarkozy liet zich dat ontvallen voordat ze de Beatlessong And I love her vertolkte bij Channel Plus. Misschien is ze een actrice van niets, vervolgde Bruni-Sarkozy, maar zo’n fantastische kans laat ze niet schieten. „Of ik doe het niet of ik stort me er helmaal blind in.” Woody Allen zou haar wel hebben verzocht geen andere rollen te accepteren. (AFP)

Recordverkoop roman Kluun

Amsterdam, 25 nov. - Komt een vrouw bij de dokter, de debuutroman van Kluun, bereikt zo goed als zeker zaterdag de grens van 1 miljoen verkochte exemplaren. Dit maakte uitgeverij Podium bekend. Bijzonder is dat 77 procent van de oplage, 778.326 exemplaren, in Nederland is verkocht. Volgens de uitgeverij zijn in Nederland nooit eerder zoveel exemplaren van een roman verkocht. (ANP)