Kort nieuws Economie

Vier gemeenten mogen ‘bieden’ op nieuwe JSF-fabriek

Papendrecht, 25 nov. - Fokker wil in Nederland een nieuwe fabriek bouwen voor het maken van onderdelen voor het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF. De vestigingsplaats staat nog niet vast. Vier locaties komen in aanmerking; de betrokken gemeenten kunnen aangeven waarom hun plaats het meest aantrekkelijk is, maakte Stork Fokker AESP gisteren bekend. De vier locaties zijn Almere, Hoogeveen, Papendrecht en Tilburg/Gilze-Rijen. De onderneming maakt naar verwachting in februari een keuze. De nieuwe fabriek zal werk bieden aan ongeveer 150 mensen en in de omgeving nog eens minstens 300 indirecte arbeidsplaatsen opleveren, aldus Stork. (ANP)

KPN verkoopt Belgische dochter

Amsterdam, 25 nov. - KPN stopt in België met de dienstverlening aan grote bedrijven. Het telecomconcern verkoopt de betreffende onderdelen voor 65 miljoen euro aan branchegenoot Mobistar. „KPN heeft besloten niet langer te investeren in de Belgische grootzakelijke markt, gezien het zeer ongunstige competatieve klimaat in België”, aldus het telecomconcern vandaag. Het gaat om de grootzakelijke diensten voor vaste telefonie en de netwerkdiensten voor grote bedrijven in het land. Daarmee krijgt Mobistar onder meer het glasvezelnetwerk van KPN in handen. De 135 medewerkers die het betreft komen in dienst bij Mobistar. (ANP)

Oud-directeuren TMF veroordeeld

Amsterdam, 25 nov. - De twee oud-directeuren René R. en Rob van de V. van trustkantoor TMF zijn gisteren voor belastingfraude veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en een boete van 900.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) had twee jaar celstraf en een boete van 1 miljoen euro tegen de twee geëist. De rechtbank in Amsterdam besloot tot strafvermindering door de lange procesduur en de ingrijpende gevolgen van de affaire voor de twee. Een derde verdachte, belastingadviseur Ella M., werd vrijgesproken. (ANP)

AFM geeft Britse bank Lloyds boete

Amsterdam, 25 nov. - De Britse bank Lloyds heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een boete gekregen van 30.000 euro. Dat maakte de toezichthouder op financiële markten gisteren bekend. De AFM heeft vastgesteld dat een dochter van Lloyds Banking Group, Scottish Widows, minstens twintig maanden te laat heeft gemeld dat haar belang in de beursgenoteerde buizenproducent Wavin is verlaagd tot onder de 5 procent. (ANP)