Kort nieuws Buitenland

Ex-Stasi-man om verleden niet in regering deelstaat

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 nov. - Een voormalig medewerker van de Oost-Duitse geheime dienst Stasi, Gerd-Rüdiger Hoffmann, wordt toch geen minister van de Duitse deelstaat Brandenburg, omdat hij zijn Stasi-verleden had verzwegen. Dat heeft de linkse partij Die Linke beslist, meldt de krant Die Welt. De 57-jarige Hoffmann was sinds 2004 lid van het parlement van de deelstaat. Of hij in de fractie mag blijven, wordt later beslist. De uitsluiting van Hoffmann zorgt voor nieuwe kritiek op de sociaal-democratische minister-president Matthias Platzeck. Hij zou te lichtzinnig hebben aangedrongen op een rood-rode coalitie. Die Linke telt veel leden van de voormalige SED, de communistische eenheidspartij uit de DDR.

Medvedev beveelt onderzoek celdode

Moskou, 25 nov. - De openbaar aanklager in Rusland heeft vanochtend op bevel van president Medvedev een onderzoek ingesteld naar de dood van een advocaat die in de gevangenis zat. De 37-jarige Sergej Magnitski was adviseur van het investeringsfonds Hermitage Capital Management, dat in een rechtszaak is verwikkeld met de staat over vermeende belastingfraude. Uit zijn dagboek bleek dat Magnitski onder erbarmelijke omstandigheden zat opgesloten in een cel vol afvalwater en zonder ventilatie. Volgens mensenrechtenorganisaties was dat mede de oorzaak van zijn dood. Volgens autoriteiten is hij overleden na een hartstilstand. (Reuters)

Pakistan berecht verdachten Mumbai

Islamabad, 25 nov. - Voor een rechtbank in Pakistan zijn zeven verdachten aangeklaagd voor de terreuraanvallen in Mumbai, morgen een jaar geleden. Onder hen zijn Zakiur Rehman Lakhvi, die volgens de Indiase regering het brein achter de aanvallen is, en Zarar Shah, een belangrijke strijder van de in Pakistan gevestigde moslimterroristische beweging Lashkar-e-Taïba. India heeft na de aanvallen, die ongeveer 170 levens kostten, het vredesoverleg met Pakistan om de betwiste deelstaat Kashmir stilgelegd. De regering in New Delhi vond dat Pakistan te weinig deed om de daders op te sporen en te vervolgen. (AFP)

Dodental Filippijns bloedbad loopt op

MANILLA, 25 nov. - De Filippijnse president Gloria Arroyo heeft vandaag herhaald dat de schuldigen van een politieke moordpartij maandag, die inmiddels aan 57 mensen het leven blijkt te hebben gekost, niet zullen ontsnappen aan gerechtigheid. Zij deed dit nadat een van haar eigen aanhangers vandaag door de politie is aangewezen als hoofdverdachte. Het gaat om Andal Ampatuan jr., lokaal politicus op het eiland Mindanao en behorend tot een clan die geldt als steunpilaar van Arroyo. Vandaag ontdekte de politie een derde massagraf met de lichamen van 11 mensen. Tot gisteren werden 46 slachtoffers geteld. (AFP)

Politie: verboden Segi opgerold

Madrid, 25 nov. - De politie heeft 34 aanhangers van de Baskische jongerengroepering Segi opgepakt. Volgens minister Alfredo Perez Rubalcaba van Binnenlandse Zaken is daarmee de harde kern van de in 2007 verboden groepering uitgeschakeld. De arrestaties werden verricht tijdens een groot aantal huiszoekingen in de regio’s Spaans Baskenland en Navarra. De jongeren worden ervan verdacht een nieuwe radicale groepering te willen vormen om de eveneens verboden Baskische afscheidings- en terreurbeweging ETA te ondersteunen. Volgens de politie bereidden zij plannen voor om meer leden te rekruteren voor gewelddadige activiteiten onder ETA-commando. (AP, Reuters)