Kort nieuws Binnenland

CDA: succesvolle allochtoon in eigen buurt houden

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 25 nov. - Het CDA wil dat mensen met een mooie carrière, met name van allochtone afkomst, in hun oorspronkelijke wijk kunnen blijven wonen. Zij dienen als voorbeeld voor andere bewoners en zouden daarom eenvoudiger een woning moeten kunnen kopen. Dat zei Kamerlid Mirjam Sterk (CDA) gisteren bij de behandeling van de Integratiebegroting. De SP wil goedkope woningen in de betere wijken om de spreiding van bevolkingsgroepen te bevorderen. Vandaag reageert minister Van der Laan (Integratie, PvdA). De VVD vindt dat de overheid moet stoppen met ‘betutteling en knuffelprojectjes’, zoals rolluiken voor zwembaden zodat moslima’s onbekeken blijven, of subsidies voor iftarmaaltijden. Migranten zouden pas na tien jaar in aanmerkingen moeten komen voor een uitkering.

Blauwestad kost miljoenen extra

Groningen, 25 nov. - De ontwikkeling van Blauwestad kost de provincie Groningen bijna 29 miljoen euro meer dan oorspronkelijk werd verwacht. Dat komt door de tegenvallende kavelverkoop en doordat de provincie en de nieuwe gemeente Oldambt de samenwerking verbraken met Koop Holding, de laatst overgebleven projectontwikkelaar. Dat maakte de provincie gisteren bekend. Het grootste deel van het verlies, 13,7 miljoen euro, komt door het overnemen van onder andere de grond, een bezoekerscentrum, een modelwoning en alle vergunningen en bouwplannen van de gestopte projectontwikkelaar. Om die investering mogelijk te maken wordt het investeringskrediet van Blauwestad verhoogd van 105 naar 118 miljoen euro. (ANP)

Argentijnse prijs voor Nederlander

Buenos Aires, 25 nov. - De Nederlander Theo van Boven heeft gisteren een onderscheiding gekregen van de Argentijnse regering voor zijn strijd voor de mensenrechten in het Zuid-Amerikaanse land. Van Boven is sinds 1977 directeur van de afdeling Mensenrechten van de Verenigde Naties. Na een staatsgreep in 1976 kreeg de militaire junta van Jorge Videla het voor het zeggen in Argentinië. De junta was verantwoordelijk voor de onwettige arrestatie, marteling, moord of gedwongen verdwijning van duizenden mensen. (ANP)

‘Prinselijk paar koopt extra grond’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 25 nov. - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben twee hectare grond gekocht in een villapark in het Argentijnse Patagonië. Dat meldt het weekblad Elsevier vandaag. Bekend was al dat ze in diezelfde streek een ranch hadden aangeschaft. De twee percelen die het prinselijk paar kocht, liggen aan het Nahuel Huapi-meer. Eerder dit jaar kocht het paar twee percelen in een villapark aan een meer in het skioord Villa La Angostura in Argentinië. Vorige week besloten ze hun vakantiehuis in Mozambique te verkopen, na gerezen kritiek over het bouwproject.

Dode honden in bos bij Lelystad

Lelystad, 25 nov. - In een bos bij Lelystad zijn gisterochtend negentien dode honden aangetroffen. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) trof de stoffelijke overschotten aan na een melding van de politie. Het gaat om honden van verschillende rassen. De dieren lagen bij elkaar. Het is nog niet duidelijk hoe de dieren om het leven zijn gekomen; wel dat ze er nog niet lang lagen. De LID laat sectie verrichten op de honden. (ANP)

Grafheuvels van Romeinen ontdekt

Utrecht, 25 nov. - In IJsselstein zijn de afgelopen maanden vier grafheuvels uit de Romeinse tijd blootgelegd. Dit heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt. Afgelopen zomer bleek uit onderzoek al dat er Romeinse resten in de grond zaten. Inmiddels zijn vier grafheuvels uit de tweede eeuw na Christus blootgelegd en waarschijnlijk worden er nog meer ontdekt. Volgens de gemeente is de vondst uniek omdat de grafheuvels helemaal intact zijn. De archeologen denken dat de begraafplaats bij een nederzetting hoorde die 200 meter verderop lag. (ANP)