Kantoor advocaat Bartels failliet

Het Utrechtse advocatenkantoor van vastgoedadvocaat Dion Bartels is gisteren failliet verklaard. Het kantoor kon niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

Bartels werd eerder deze maand voor onbepaalde tijd geschorst als advocaat wegens „onbehoorlijke bedrijfsvoering”. De kosten die het kantoor maakte waren veel te hoog ten opzichte van de omzet. Ook werd Bartels een agressieve manier van klantenwerving verweten.

De bewonderaar van Napoleon had zich de laatste jaren opgeworpen als bestrijder van in zijn ogen malafide vastgoedbeleggingsfondsen. Had hij bedenkingen bij een fonds, dan publiceerde hij die op zijn website. Gedupeerden werden vervolgens opgeroepen om zich bij hem te melden. Na betaling van een paar duizend euro zou hij vervolgens trachten hun geld terug te halen.

Deze werkwijze leverde Bartels vaak problemen op. Veel vastgoedbeleggers zeiden dat ze juist door de onterechte beschuldigingen van Bartels in de problemen raakten. Bartels werd regelmatig voor de rechter gedaagd en moest een aantal keren ook rectificeren.

Bartels was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. In een persbericht liet hij als „oprichter en gangmaker” van het kantoor weten dat hij er op vertrouwt dat zijn kantoorgenoten „de uitgebreide klantenportefeuille zoveel mogelijk mee kunnen nemen naar hun nieuwe praktijkadressen en dat daardoor de eventueel ontstane schade voor de klanten – en henzelf – zoveel mogelijk beperkt kan worden”. De schuld van zijn ondergang legt hij „voorzichtig” bij grote, machtige onroerendgoedfondsen die „met behulp van invloedrijke advocatenkantoren” de orde van advocaten zo ver heeft gekregen om hem „als intens betrokken individueel belangenbehartiger” te schorsen als advocaat.