Internationaal kort

Regering Iran verbiedt populaire conservatieve krant

Teheran. Een populaire, conservatieve Iraanse krant die kritisch stond ten opzichte van president Ahmadinejad is verboden. Aanleiding voor het verbod van de krant Hamshahri was de publicatie van een foto van een tempel van het verboden baha’igeloof. In de islamitische republiek worden baha’i’s beschouwd als afvalligen van de islam. De foto maakte deel uit van een advertentie om toeristen aan te moedigen de tempel te bezoeken, maar bood de autoriteiten een welkome kans om van een hinderlijke krant af te komen. De krant steunt burgemeester Bagher Qalibaf, een pragmatische conservatief en oude rivaal van Ahmadinejad. Ook de krant Khabar liet weten in verband met niet nader gespecificeerde druk niet langer te verschijnen. Khabar is verbonden met een andere conservatieve rivaal van de president, parlementsvoorzitter Ali Larijani.(AP, Reuters, AFP)

Grote fraudezaak bij gemeente Bagdad

Bagdad. De Iraakse autoriteiten onderzoeken een grootscheepse fraudezaak bij de gemeente Bagdad, waar employés 20 miljoen dollar hebben gestolen. Dat hebben functionarissen bekendgemaakt. Fraude en corruptie hebben sinds de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003 een grote vlucht genomen. Irak staat op de vier na laatste plaats op de corruptie-index van de onafhankelijke internationale organisatie Transparency International. Het onderzoek werd gelast door premier Maliki die een nieuwe machtsbasis hoopt te veroveren bij de parlementsverkiezingen, begin volgend jaar. De corruptie-epidemie zal in de campagne en de verkiezingen een belangrijke rol spelen. (AP)

Strafhof begint met tweede rechtszaak

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Het Internationale Strafhof, zeven jaar geleden opgericht voor de zwaarste misdaden, is gisteren zijn tweede proces begonnen. De Congolese militieleiders Germain Katanga en Mathieu Ngudjolo Chui staan terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die in 2003 zouden zijn begaan tijdens de Tweede Congolese Oorlog (1998-2003). Katanga en Ngudjolo hebben volgens aanklager Luis Moreno-Ocampo als leiders van de rebellenbewegingen FRPI en FNI opdracht gegeven tot de aanval op Bogoro, een dorpje in de oostelijke regio Ituri. Volgens de aanklager lieten ze opzettelijk het hele dorp uitroeien.

Tsjechische excuses voor sterilisatie Roma

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Tsjechische premier Jan Fischer heeft in het openbaar zijn excuses aangeboden voor de gedwongen sterilisatie van Romavrouwen in het verleden. In het voormalige Tsjechoslowakije werd in de jaren zeventig een programma opgezet om Romavrouwen te steriliseren, wat doorging tot in 1990, een jaar na de val van het communistische bewind. De gedwongen sterilisatie moest het „hoge, ongezonde” geboortecijfer onder Roma terugdringen. Het Tsjechische parlement nam onlangs een motie aan die de regering oproept de praktijk helemaal uit te bannen, nadat in 2005 de Tsjechische ombudsman de gedwongen sterilisatie ongrondwettelijk had genoemd. Mensenrechtenorganisaties voerden daarvoor een jarenlange strijd.

Noodtoestand na moorden Filippijnen

Manila. De Filippijnse president Arroyo heeft de noodtoestand uitgeroepen en extra troepen gestuurd naar de provincie Maguindanao, waar zeker 46 mensen zijn gedood bij verkiezingsgeweld. Arroyo wil ingrijpen voordat het geweld tussen twee rivaliserende groepen verder uit de hand loopt. De noodtoestand is niet alleen afgekondigd in Maguindanao op het zuidelijke eiland Mindanao, maar ook in de nabijgelegen provincie Sultan Kudarat. Saillant detail is dat de verdachte clan nauw verbonden is met de partij van Arroyo. (AP)