Hoe groot wil je worden?

Dat mensen het niet meer voor elkaar zouden opnemen? Dat de clangeest verloren gaat en dat het woord familie niets anders is dan de naam van een fletse soapserie in Vlaanderen? Ik geloof er geen hol van. Kijk maar eens naar de toewijding waarmee de families van BV’s (Bekende Vlamingen) in de bres springen voor hun bloedverwanten. Sla de rubriek Binnenlandroddel&Gezeik van de krant eens open. Denk je dat je nog interviews krijgt met de sterren zelf? Nee hoor, die hebben het wel gehad met de media. Bovendien weten moeke, vake, halfachterstiefzus en huisslang perfect wat er aan de hand is met hun Bekend Lid en nemen zij graag de tijd om dat uit te leggen aan de verzamelde wereldpers.

Ouders en kinderen van BV’s zijn populaire woordvoerders: ze warmen zich graag aan de schijnwerpers, én ze helpen de journalisten die willen aantonen dat sterren naast schitteren ook kakken. Kinderen van sterren zeggen dat papa thuis onder de sloef ligt of dat mamsietje misschien wel onvermoeibaar lijkt op tv maar liefst haar slaapmuts aantrekt en met een waterkruik en een fles wodka onder de dekens verdwijnt. Ze schamen zich eigenlijk te pletter voor de schlagerfabriek van mama of vermoeden dat papa het doet met de travestiet van de buren.

De Vlaamse importvoetballer Emile Mpenza brak een tijdje geleden met zijn lief Jade Foret. Emile en Jade probeerden ieder verder te gaan met hun boeiende bestaan als respectievelijk balletjestrapper en fotomodel. Maar drama komt nooit alleen. Via hun oudjes, moeke Foret en vake Mpenza, hebben Emile en zijn ex-heks Jade Foret nu onrechtstreekse, postrelationele bonje via de kranten.

„Mama Foret toont de nieuwsgierige lezertjes een paar sms’jes die van Emile zouden zijn. ... Aan haar dochter: ‘Hou je maar rustig, jij hoer.’ ... Hij scheldt mijn kleine meisje uit voor hoer. Komaan. ... Ze moet nu met opgezwollen ogen van het huilen castings doen. ... Ik begrijp niet waarom Emile Jade aanvalt! Jade is een supercorrect meisje. Emile wou altijd dat ze het over hen hadden in de pers, maar mijn dochter zei altijd ‘Neen’. Ze wil haar privéleven voor zich houden.”

Kijk, dat is nu het mooie aan familie: als jij even genoeg drama en media hebt gehad, nemen je verwekkers het met plezier van je over. Ze waarschuwen de pers dat je genoeg hebt van de pers, zeker nu je privéleven een puinhoop is omdat je een gevoelige ziel bent met een geheime masturbatieverslaving en een steenpuistengat. Kortom, nergens zo goed als bij mammie en pappie. Zeker met gezwollen ogen en schaamrood tot op je achterste wangen.

Saskia de Coster

    • Saskia de Coster