Hersenscans in rechtszaak VS

In een Amerikaanse strafzaak zijn hersenscans ingebracht om te pleiten voor een lagere straf. Het ging om een man uit Illinois die was veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van een tienjarig meisje in 1983. Tegen hem was de doodstraf geëist. Zijn advocaten wilden met fMRI-scans aantonen dat hij een abnormaal brein had en daarom levenslang moest krijgen. Volgens Science , dat er deze week over berichtte, is het de eerste keer dat fMRI-scans zo zijn gebruikt. De advocaten van de dader lieten neurowetenschapper Kent Kiehl van de universiteit van New Mexico getuigen dat de man hersenafwijkingen had, vergelijkbaar met psychopaten. Kiehl had de man getest op psychopathie en met een scanner zijn hersenactiviteit gemeten, terwijl hij hem liet nadenken over morele kwesties. De tegenpartij trok de waarde van een hersenscan uit 2009 voor een misdrijf uit 1983 in twijfel. De jury kwam na lang beraad toch uit op doodstraf. (NRC)