Hatoyama verdacht van fraude

De Japanse premier Yukio Hatoyama is deze week weer terechtgekomen in een politiek-financieel schandaal. Hij wordt ervan beticht, net als eerder dit jaar, dat grote geldbedragen illegaal op zijn verkiezingsfonds zijn gestort.

Japanse kranten houden al enige weken een kroniek bij van de financiële manoeuvres van de populaire premier van het centrum-linkse kabinet, dat in september aantrad. Vandaag meldt de Asahi Shimbun dat Hatoyama’s moeder, Yasuko, illegaal enige honderden miljoenen euro’s heeft overgemaakt naar de verkiezingskas van haar zoon. In juni, toen de beschuldigingen voor het eerst opdoken, zei Hatoyama dat de campagnedonaties van hemzelf afkomstig waren. Hatoyama beschikt als kleinzoon van Shojiro Ishibashi, oprichter van bandengigant Bridgestone Corp., over een aanzienlijk fortuin. Toen het parlement eerder deze maand wilde weten of de miljoenen mogelijk afkomstig waren van zijn moeder, die grootaandeelhouder is van Bridgestone Corp, ontkende hij dat. Gisteren zei Hatoyama tegen journalisten „dat de kwestie nu in handen ligt van het OM”.

Gisteren werd gemeld dat een voormalige assistent van Hatoyama zal worden aangeklaagd voor vervalsing. De zaak kan schadelijk zijn voor Hatoyama’s partij bij de verkiezingen voor het Hoger Huis, volgend jaar. (AFP, Reuters)