Geheime steun aan Britse bank in nood

De Britse regering verlangt sinds het uitbreken van de financiële crisis meer transparantie van de banken. Gisteren werd echter bekend dat ook de Bank of England in dit opzicht niet altijd zuiver op de graat is.

De Britse centrale bank zelf onthulde dat ze in oktober vorig jaar op het hoogtepunt van de crisis in het diepste geheim noodkredieten ter waarde van 61,6 miljard pond (67,8 miljard euro) had verstrekt aan de Royal Bank of Scotland en HBOS. Beide banken verkeerden op dat moment in acute moeilijkheden en stonden op het punt hun normale dienstverlening te staken en geldautomaten te sluiten.

Dit nieuws zou de toch al paniekerige stemming op de financiële markten destijds aanzienlijk hebben aangewakkerd. Nog vers in het geheugen lag hoe klanten van de veel kleinere hypotheekbank Northern Rock een jaar eerder massaal hun geld probeerden weg te halen nadat was uitgelekt dat die bank bij de staat had aangeklopt voor steun.

Daarom besloten de direct betrokkenen de kredieten geheim te houden. Slechts een handvol mensen wisten van dit noodverband. Ook het parlement en aandeelhouders werden niet ingelicht. Vooral dat laatste roept nu vragen op, omdat Lloyds TSB kort daarna besloot HBOS over te nemen. Aandeelhouders kunnen betogen dat ze door de overheid zijn misleid omtrent de werkelijke waarde van HBOS.

De situatie van de banken is inmiddels gestabiliseerd. De kredieten zijn in januari terugbetaald. Maar de affaire deed gisteren niettemin veel stof opwaaien. De gezaghebbende financiële woordvoerder van de Liberaal-Democraten, Vince Cable, noemde de affaire „schokkend”. Commentatoren wezen erop dat dit de vraag oproept wat de Bank of England verder nog aan interessante geheime informatie achterhoudt.