Federer sluit jaar af als de nummer één

Roger Federer eindigt dit tennisjaar als de nummer één op de wereldranglijst. Het is al de vijfde keer dat de Zwitser dat presteert. Zijn zege op de Brit Andy Murray in zijn tweede partij in de ATP World Tour Finals gaf Federer gisteravond in Londen al de zekerheid dat hij de wereldranglijst blijft aanvoeren.

„Het jaar eindigen als nummer één van de wereld was een van mijn doelen dit seizoen”, zei Federer na zijn zege op Murray in drie sets: 3-6, 6-3 en 6-1. „Het is een van de beste prestaties die ik ooit heb geleverd, gezien alles wat er buiten de tennisbaan is gebeurd: trouwen en een tweeling krijgen.”

Alleen de Amerikaan Pete Sampras slaagde erin zes keer het jaar als nummer één te eindigen. Federer komt met zijn vijfde keer op gelijke hoogte met een andere Amerikaan, Jimmy Conners. „Ik had in 2008 een moeilijk jaar, maar ben sterk teruggekomen. Ik stond in alle vier grandslamfinales en speelde goed op de belangrijke momenten. Ik heb toch kunnen domineren terwijl de top van het tennis zo veel breder is geworden. En dat is een heerlijk gevoel.”

De Argentijn Juan Martin Del Potro heeft zijn kans op een plaats in de halve eindstrijd behouden. De winnaar van de US Open, die maandag in de O2 Arena begon met een nederlaag tegen Murray, won gisteren in drie sets van de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-4, 3-6 en 7-6. „Verliezen betekende naar huis. Gelukkig serveerde ik beter dan in mijn eerste partij.” De reactie van Verdasco: „Ik speelde verschrikkelijk slecht.” (ANP)