Elke voetballer z'n filmpje

Bayern moet van Maccabi Haifa winnen om door te gaan in de Champions League.

Videoanalist Reckers blijft geloven in de aanpak van coach Van Gaal in München.

Louis van Gaal staat kort voor het Champions-Leagueduel met Maccabi Haifa onder druk. De 58-jarige coach van FC Bayern München houdt hoe dan ook vast aan zijn eigen lijn met de daar bijbehorende hulpmiddelen. Samen met zijn Nederlandse team bestaande uit assistent-trainer Andries Jonker, conditietrainer Jos van Dijk en videoanalist Max Reckers gelooft hij dat de wederopstanding van de Duitse voetbalgrootmacht slechts een kwestie van tijd is. „Als het niet goed gaat wordt de kritiek vaak persoonlijker en sterker. We hebben resultaten nodig. Ik kan er niet zomaar voor zorgen dat het zelfvertrouwen bij de groep terugkeert, maar ik kan ze daar wel bij helpen”, stelt Van Gaal op het trainingscomplex van ‘FCB’.

De voormalige hockeyer Reckers speelt op zijn beurt een grote rol bij de ondersteuning van coach Van Gaal. De computergoeroe is afgelopen zomer met hem mee verhuisd van AZ naar Bayern München. De videoanalyses van Reckers, die elke wedstrijd met een eigen camera volgt, moeten Van Gaal en de spelers helpen bij het analyseren van wedstrijden. Nu de ploeg zevende in de competitie staat en uitschakeling in de Champions League dreigt, reageert de buitenwacht al snel cynisch op het computergestuurde voetbal. „Als de resultaten tegenvallen komt er automatisch kritiek op een dergelijke aanpak”, zegt de 29-jarige Reckers in München. „De media leggen alles onder een vergrootglas. Dat hebben we bij AZ ook meegemaakt.”

Reckers werd een paar jaar geleden door Van Gaal naar AZ gehaald om de prestaties van het elftal naar een hoger plan te tillen. De club eindigde dat seizoen op een elfde plaats en Van Gaal wilde vroegtijdig vertrekken. De spelersgroep drong er echter bij hem op te blijven. „Nee, die beginperiode verliep niet echt succesvol”, zegtReckers lachend. „Aan de andere kant is het wel goed geweest dat het zo gelopen is. Het ultieme bewijs dat er geen ‘tool’ bestaat dat het succes bepaalt, maar dat er slechts hulpmiddelen zijn om spelers dingen te kunnen leren. Een jaar later is AZ kampioen geworden. Ik ben ervan overtuigd dat we met Bayern München ook op de goede weg zitten.”

De werkwijze van Van Gaal heeft volgens Reckers altijd het doel spelers beter te maken. „Na de wedstrijd krijgt elke speler per e-mail een filmpje met al zijn acties. Ze mogen zelf bepalen wat ze daarmee doen. Daarin moet je nooit dwingen. Dat werkt niet. Net zomin moet je ze heel sterk wijzen op wat ze in het veld niet meer mogen doen. Dat kan in de hoofden gaan zitten.”

De spelers krijgen bij de beelden mondeling commentaar van Van Gaal. Psychologie speelt een belangrijke rol bij de coach die het liefst alles van zijn spelers wil weten om ze naar zijn inzichten beter te maken. De liefde was de afgelopen maanden zeker niet bij alle voetballers van Bayern wederzijds. Franck Ribéry kwam al openlijk in aanvaring met Van Gaal. Luca Toni stelde na herhaaldelijke kritiek gisteren op een Italiaanse televisiezender dat zijn relatie met van Gaal „zo goed als ten einde is”. Reckers: „Eén ding is zeker, Van Gaal houdt vast aan zijn eigen lijn.”

    • Koen Greven